Promatranje neba za članove AD Koprivnica

Kako je upravo završila školska godina (a bila je naporna i duga) pozvali smo naše mlade članove i njihove mentore s natjecanja, kao i druge članove na promatranje na Gradskom sajmištu. Skupili smo se u Domu ZTK i oko 21:30 s oba teleskopa krenuli na Sajmište. Prije nije bilo ni moguće jer je danas i najduži dan u godini, zar ne?

Priprema “starog” teleskopa Meade LX 200 trajala je oko 15 minuta (montaža, “alignment” procedura) i promatranje je moglo početi. Predsjednik društva se mnogo duže mučio s pripremom novog teleskopa Skywatcher ED 100/900 HEQ5 Pro, zbog manjeg iskustva u rukovanju s njime. Zatim smo naizmjence kroz jedan i drugi teleskop promatrali zanimljive objekte: Mjesec (3,5 dana iza uštapa), Saturn, Mars, kasnije Jupiter, dvojnu zvijezdu Albireo, kuglasti skup M13 u zviježđu Herkula, … I tako, zadržali smo se do blizu ponoći.

Sudionici promatranja: Ivan Gašparić, Goran Ivković, Željko Čiček, prof. Krešo Grgac, te učenici: Marko Turk, Borna Nemanić, Dominik Gašparić i Klaudija Molnar.