Događanja u sklopu “100 sati astronomije” u Koprivnici

Kao što je bilo najavljeno Astronomsko društvo Koprivnica sudjelovalo je u realizaciji globalnog projekta “100 sati astronomije” kao dijela obilježavanja Međunarodne godine astronomije u Hrvatskoj.

U petak 3. travnja oko 18 sati skupilo se desetak članova našeg društva u učionici Doma Zajednice tehničke kulture. Zidove i školsku ploču ukrasili smo izložbenim materijalima: plakatima na temu Međunarodne godine astronomije i astronomije općenito te fotografijama iz dvanaestogodišnje povijesti naše udruge. Pripremili smo računalo s pristupom internetu i projektor, ali kako još nije bilo zainteresiranih građana, prikazali smo našim članovima nekoliko sadržaj s Astrovizije i prenosili dijelove emitiranja uživo s velikih svjetskih zvjezdarnica. Oko 20 sati iznijeli smo naš teleskop (Meade LX200 10″ F/10) na igralište u blizini Doma ZTK, pripremili ga za promatranje i u 20:10 započeli promatranje. Odaziv je bio dosta slab: petnaestak naših članova i još desetak znatiželjnika, a na nebu se skupljalo i sve više oblaka pa smo nešto iza 21:30 završili promatranje i oko 22 sata aktivnosti za taj dan.

U subotu 4. travnja situacija je bila mnogo bolja. Oko 18:30 skupilo se desetak naših članova i nekoliko građana, pa smo održali kraću prezentaciju o MGA 2009 i o tome tko je izumio dalekozor (teleskop) i Galilejevoj prvoj primjeni istog u astronomiji. Iza 20 sati smo opet pripremili teleskop za promatranje, no opet su se počeli skupljati oblaci – već smo se uplašili da od promatranja neće biti ništa. Ali kako je vrijeme prolazilo oblaci su se sve više razilazili, a znatiželjni građani sve više pristizali. Kako je stalno bilo znatiželjnika, promatranje se znatno odužilo, završilo je oko 22:45. Umorni, ali zadovoljni pospremili smo opremu i završili s aktivnostima oko 23 sata.

Na kraju, malo o rezultatima ove naše akcije. Mislimo da je sasvim uspjela, iako smo imali veliku konkurenciju u gradu (koncerti i ribička fešta). Pohvaljujem više od 20 naših članova koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti. Neću pojedinačno nabrajati, ali svi koji su došli bili su fantastični. Ipak, najvrjednije je to što je najmanje 60 građana (na žalost nismo brojali, najviše djece i mladeži), od kojih mnogi prvi put, pogledalo kroz teleskop. Planine i krateri na Mjesecu, planet Saturn i njegov prsten, Orionova maglica, otvoreni zvjezdani skupovi i dvojne zvijezde ne vide se svaki dan. Isto tako, ljudi su osjetili koliko smeta gradsko svjetlosno onečišćenje, iako su zalaganjem prof. Cara obližnji reflektori koji osvjetljavaju “rolersku rampu” bili ugašeni.

Za Astronomsko društvo Koprivnica:
Dipl. ing. Ivan Gašparić, predsjednik