Mladi koprivnički astronomi na 40. Ljetnoj školi astronomije u Brodarici

Kao što ste već mogli pročitati na ovoj internetskoj stranici petoro naših mladih članova sudjelovalo je na ovogodišnjoj Ljetnoj školi astronomije u Brodarici od 20. do 27. srpnja.

Troje naših mladih članova mlađeg uzrasta (Martin Hrupec, Leo Filip Kovačić i Klaudija Molnar) bili su u grupi “Sunce i planeti”. Zbog još uvijek jako slabe aktivnosti Sunca njihova grupa se nije puno bavila dnevnim promatranjem Sunca, nego više navečer promatrali planet Jupitera i njegove satelite, te učili kako odrediti periode njihovog obilaska oko Jupitera. Promatrali su i različite objekte iz Messierovog kataloga (maglice, zvjezdani skupovi, galaksije).

Dvije naše članice malo starijeg uzrasta (gimnazijalke Vedrana Hleb i Bojana Brnica) uključile se u grupu “Meteori i promjenjive zvijezde”. Tu su mnogo naučile o promatranju meteora i metodama određivanja amplitude i perioda promjene sjaja promjenjivih zvijezda na primjeru zvijezda Delta Cefeja i Eta Orla (Aquilae).

Naši mladi članovi su dosta naučili o astrognoziji (pronalaženju zviježđa, zvijezda i drugih nebeskih objekata), a poslušali su i više zanimljivih stručnih predavanja o meteorima, evoluciji zvijezda, novostima i zanimljivostima iz astronomije te o mjerenjima o svemiru.

Smatraju da im je na Ljetnoj školi bilo jako lijepo i ugodno, a uz put su naučili mnogo korisnih i zanimljivih stvari iz astronomije.

Kao prilog ovom tekstu možete pogledati i fotografije sa ovogodišnje Ljetne škole astronomije.

Objavljeno 20.07.2009. u 00:05 | Marko