Održano predavanje o svjetlosnom onečišćenju

U srijedu 28. listopada 2009. održano je već najavljeno predavanje o svjetlosnom onečišćenju. Predavač je bio naš poznati fizičar i astronom amater docent dr. sc. Željko Andreić. Tema atraktivna ne samo za astronome, a gospodin Andreić ju je naravno majstorski obradio i prezentirao na nadasve zanimljiv i dinamičan način.

Usprkos najavama u medijima i pozivima od strane suorganizatora Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica i Astronomskog društva Koprivnica odaziv na predavanje je bio neopisivo loš. Katastrofalan, sramotan za grad poput Koprivnice, ali i za Astronomsko društvo Koprivnica i njegove članove. Predavanje je slušalo 5 starijih članova AD Koprivnica, jedna desetgodišnja djevojčica – vjerojatno naša buduća članica i ravnateljica Knjižnice. Ukupno 7 ljudi. Nitko iz Ekološkog društva, nitko iz gradskih struktura, a naročito poražavajuće – nitko od mladih članova AD Koprivnica i nitko od vaninstitucionalnih mladih i starijih zaljubljenika u astronomiju i zvjezdano nebo. A imalo se što čuti… Sramota!

Nastojat ćemo uskoro u suradnji s već spomenutom knjižnicom objaviti članak o svjetlosnom onečišćenju, a vjerojatno i ovdje na našim internetskim stranicama. Više o svjetlosnom onečišćenju (ili zagađenju) možete pročitati na http://darksky.org/ (International Dark Sky Organization), http://www.astro.hr/lp_cdsa/ (Croatian Dark Sky Association) i drugdje na Internetu.

U prilogu je nekoliko fotografija s predavanja.

Objavljeno 29.10.2009. u 00:20 | Marko