Predavanje doc. dr. sc. Željka Andreića

U ponedjeljak 15. lipnja 2009. u čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica naš poznati fizičar i astronom amater doc. dr. sc. Željko Andreić održao je jako zanimljivo predavanje pod naslovom “U potrazi za drugom Zemljom” s početkom u 19 sati. Prisutni slušatelji (njih oko 40) su s velikom pažnjom pratili atraktivnu računalnu prezentaciju popraćenu nadasve stručnim i dinamičnim izlaganjem profesora Andreića.

Tema predavanja je otkrivanje planeta drugih zvijezda u svemiru van našeg Sunčevog sustava, te mogućnost pojave života na tim planetima, posebno inteligentnih bića sličnih nama ili različitih od nas. Prvi dio predavanje je bio kratak pregled planeta Sunčevog sustava i što znamo o životu na njima, tj. život svakako postoji na Zemlji, uz malu mogućnost postojanja na Marsu i nekim satelitima divovskih planeta (npr. Jupiterov satelit Europa koji ispod ledene kore vjerojatno ima veliki i duboki ocean tekuće vode). Zatim je g. Andreić objašnjavao metode kojima je do sada otkriveno blizu 400 planeta drugih zvijezda, od kojih su veći dio divovski planeti često veći od Jupitera. Stanje je takvo jer je lakše otkriti velike planete zvijezda manje mase, ali se točnost metoda otkrivanja planeta sve više povećava pa se može očekivati da će planet sličan Zemlji biti otkriven u slijedećih nekoliko godina. Na kraju je dr. Andreić raspravljao o uvjetima na nekom planetu potrebnim za pojavu života, gdje se postavljaju pitanja što je točno život, a znamo da ima oblika života različitih od našeg uobičajenog (neke bakterije i niži organizmi ne podnose kisik, nego za svoj razvoj trebaju druge plinove koji su nama otrovni).

Po završetku predavanja slušatelji su postavili nekoliko zanimljivih i pomalo škakljivih pitanja na koja je g. Andreić spretno odgovorio i potaknuo prisutne da iznesu i neka svoja razmišljanja o ovoj problematici.

Zahvaljujemo se i djelatnicima Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” koji su Astronomskom društvu Koprivnica ustupili prostor, ali i odradili veći dio posla oko oglašavanja i promidžbe ovog predavanja. Isto tako zahvaljujemo se i slušateljima koji su došli u lijepom broju, čak je bilo više građana koji nisu članovi našeg društva.

Svakako je “glavna zvijezda” ovog događanja bio predavač g. Andreić čiji su korijeni iz našeg kraja. Roditelji su mu rodom iz Novigrada Podravskog, gdje i danas imaju kućicu za odmor, kamo je g. Željko često dolazio u djetinjstvu i mladosti. Izrazio je želju da se opet vidimo, što ćemo u budućnosti sigurno iskoristiti.

U prilogu je mala galerija fotografija s predavanja.

Ivan Gašparić,
predsjednik Astronomskog društva Koprivnica

Objavljeno 15.06.2009. u 23:57 | Marko