Promatranje za djecu i mladež iz Doma “Svitanje” – Koprivnica

Nakon dužeg vremena konačno smo uspjeli izvršiti jedan dogovor star oko godinu i pol s g. Milivojem Androlićem, ravnateljem Doma. Oko 20 sati utovarili smo teleskop i potrebnu opremu u zgradi ZTK, a zatim smo produžili do Doma za djecu “Svitanje”. Tu su nas čekali g. Androlić, još jedan odgajatelj i šest njihovih štićenika učenika viših razreda osnovne škole ili srednjih škola.

Plan je bio automobilima se odvesti do Planinarskog doma “Pesek” na obroncima Kalnika iznad Podravske Subotice, tamo postaviti teleskop i izvršiti promatranje. Kako tamo nismo bili nekoliko godina, mlada šuma na mjestu posječene od prije desetak godina toliko je porasla da nam je zaklanjala veći dio vedrog neba. Kako je tek počeo padati sumrak, odlučili smo poći dalje putem lijevo prema mjestu Velika Mučna. Nakon vožnje relativno dobrim makadamom od neka 2 – 3 kilometra, izašli smo iz šume i došli u polje s vrlo dobrim pregledom gotovo cijelog neba. Kako su se na nebu već nazirale prve zvijezde odlučili smo postaviti teleskop kod jednog mostića. Naši članovi Dominik Gašparić, Goran Ivković i Željko Čiček postavili su teleskop te je Goran izvršio ‘alignment’ prema zvijezdama Vega i Spika. Za to vrijeme je Ivan Gašparić objašnjavao osnove astrognozije: da se od planeta sada vidi samo Saturn, gdje su Velika i Mala kola sa Sjevernjačom, koje su najsjanije zvijezde koje sada vidimo… Kako je noć postajala tamnija, vidjelo se sve više zvijezda. Na kraju blizu 6. magnitude. Smetao je samo mali konus svjetlosnog onečišćenja Koprivnice nad sjeveroistočnim dijelom horizonta, te jedna svjetiljka ulične rasvjete u obližnjem selu…

Prvo smo promatrali planet Saturn i njegove prstenove koji se ove godine vide skoro kao tanka svijetla crta. Okular manje žarišne daljine, tj. većeg povećanja nije dao željene rezultate, jer je atmosfera bila dosta nestabilna. Zatim smo pogledali kuglaste skupove M13 u zviježđu Herkul i M3 u Lovačkim Psima, pa prstenastu maglicu M57 u zviježđu Lira, pa spiralne galaksije M51 u Lovačkim psima i M81 u Velikom Medvjedu, još neke otvorene skupove i na kraju dvojnu zvijezdu Albireo u zviježđu Labud. To je objekt koji se pored Saturna najviše svidio našim gostima, jer se sastoji od dviju zvijezda krasnih kontrastnih boja – jedne izrazito narančaste i jedne plavo-zelene. Tijekom promatranja imali smo priliku vidjeti i dva preleta satelita koji je bio dosta sjajan (vjerojatno ispod magnitude -1), pa smo prepostavili da se radi o ISS-u.

Promatranje smo završili oko 23 sata, nakon čega su se naši gosti zahvalili na zanimljivoj večeri i krenuli kući. Mi smo još malo uživali u stvarno dobrom pogledu na nebeske objekte, zatim spakirali opremu i isto tako krenuli kući gdje smo stigli nešto iza 23:30.

Ivan Gašparić, predsjednik AD Koprivnica

Objavljeno 20.05.2009. u 23:43 | Marko