Radionica iz astronomije za djecu i mladež

Održana je 2. srpnja 2009. od 10 do 11:30 u veži (“haustoru”) Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” u Koprivnici. Zbog oblačnog vremena i mogućnosti kiše radionica nije održana na otvorenom.

Sudjelovalo je petnaestak djece i odraslih, a vodili su je Leo Filip Kovačić, Dominik Gašparić i Ivan Gašparić (AD Koprivnica) i Danijela Petrić (Knjižnica).

Djeca su mogla izrađivati upotrebljive papirnate modele sunčanih satova (3 vrste), zvjezdanih satova, orijentacijske vrteće karte neba (planisfere) i kvadranta (za mjerenje kutne visine). Zbog kratkoće vremena orijentirali su se na sunčane satove, a neki još i na planisferu.

Na kraju smo objasnili kako odrediti smjer juga pomoću ručnog ili stolnog sata s kazaljkama i Sunca, jer je to potrebno za pravilno orijentiranje sunčanih satova. Nismo bili u mogućnosti zorno objasniti korištenje sunčanog sata, jer su Sunce zakrili oblaci, nego samo postupak određivanja vremena.

Onima koji su izradili i planisferu, pojasnili smo kako je koristiti u nekom trenutku, tj. kako znati koje zvijezde i zviježđa se vide na nebu (u uvjetima vedre noći).

Koliko smo vidjeli, djeca su reagirala na ovu radionicu s dosta velikim interesom, pa se nadamo da će se netko od njih ili članova njihovih obitelji ili njihovih prijatelja uključiti u rad Astronomskog društva Koprivnica. U tu svrhu podijelili smo im naše obrasce pristupnica.

U prilogu ovom tekstu možete razgledati i nekoliko fotografija koje smo snimili tijekom radionice.

I na kraju, kad su se polaznici radionice već razišli, a mi pomogli djelatnicima Knjižnice pospremiti mali nered preostao od radionice, oblaci su se razišli i sinulo je Sunce…

U Radionici su prilaženi predlošci modela astronomskih uređaja koje su djeca i mladi izrađivali.

Ivan Gašparić,
predsjednik Astronomskog društva Koprivnica