Koprivnički astronomi na Danima astronomije u Daruvaru

Astronomsko društvo “Kumova Slama” iz Daruvara organiziralo je veliku manifestaciju “10 dana astronomije u Daruvaru” od 19. do 27. ožujka ove godine. Tu je bila uključena izložba astrofotografija u Galeriji grada Daruvara, gotovo svakodnevna popularno-znanstvena predavanja te javna promatranja za građane i goste.

Koprivnički astro-amateri sudjelovali su na ovom događanju pretposljednjeg dana, tj. u subotu 27. ožujka. Bilo nas je petoro mladih i starijih članova (Karmen Mihoković, Fran Petrušić, Luka Buljan, Željko Čiček i Ivan Gašparić). Razgledali smo spomenutu izložbu, a zatim su nam brižni domaćini priredili razgledavanje znamenitosti grada Daruvara uz stručno vodstvo turističkog vodiča, što je uključivalo i kušanje vina daruvarskog kraja u podrumu dvorca grofova Janković.

Kruna događanja bilo je veliko javno promatranje na središnjem daruvarskom trgu, gdje je uz nas sudjelovalo zajedno sa svojim teleskopima više astronomskih udruga s područja cijele Hrvatske. Uvjeti za promatranje nisu bili baš najbolji zbog velike vlage u zraku, ali je ipak velik broj građana imao priliku pogledati kako izgledaju Mjesec, Mars i Saturn kroz teleskop. Gotovo najviše zanimanja građani su pokazali za promatranje pomoću našeg teleskopa Meade LX 200.

Po završetku promatranja gostoljubivi domaćini su sve goste iz astronomskih udruga počastili večerom, a ujedno i svima dodijelili zahvalnice.

Negdje blizu ponoći zadovoljno smo napustili Daruvar, da bismo se nakon sat i pol vožnje vratili U Koprivnicu.

U prilogu možete vidjeti nekoliko fotografija, a više na Facebook-u u grupi “Astronomija u Koprivnici i oko nje” – događaj Dani astronomije (AD Kumova Slama).

Objavljeno 27.03.2010. u 00:26 | Marko