Godišnja skupština Hrvatskog astronomskog saveza

U gradu Malom Lošinju je od 8. do 10. listopada 2010. održano je niz događanja oko Hrvatskog astronomskog saveza (u daljem tekstu HAS). U tim događanjima su sudjelovali i predstavnici AD Koprivnica Ivan Gašparić i Marija Gašparić.

U petak 8. listopada putovali smo na Lošinj u mjesto Artatore blizu Malog Lošinja, što se pokazalo prilično zahtjevnim (magla, bura, trajekt). Prenoćili smo u Pastoralnom centru Sv. Leopold Mandić, gdje je održan dio aktivnosti.

U subotu (9. listopada) prije podne najprije smo osnovali udrugu “Naše nebo” čija je zadaća očuvanje zvjezdanog noćnog u Hrvatskoj (engl. Croatian Dark Sky Association). U ovu udrugu mogu se učlaniti pojedinci i udruge. Zatim je održano redovno godišnje zasjedanje Skupštine HAS-a, na kojem je tajnik saveza g. Dorian Božičević izvijestio o dosadašnjem radu i planovima za budućnost. Glavni ciljevi su okupiti što više astronomskih udruga, učlaniti se u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture (HZTK), te organizacijski i na druge načine podržati razvoj amaterske astronomije u našoj zemlji. HZTK nas je zasada odbila primiti u svoje članstvo pod izgovorom da je mali broj astronomskih udruga učlanjen u savez, što pokazuje netransparentnost u pristupu ove organizacije, jer neki savezi i županijske zajednice okupljaju jako mali broj članica svog područja, a ipak su u članstvu HZTK.

Nakon toga održan je ručak za zastupnike na Skupštini, a popodne razgledavanje grada Malog Lošinja pri čemu smo obišli nekadašnju zvjezdarnicu “Manora” poznatog popularizatora astronomije Lea Brennera (pravim imenom Spiridion Gopčević) koja je sada stambeni objekt. Navečer je održano javno promatranje za sudionike Skupštine te građane Malog Lošinja i njihove goste.

U nedjelju ujutro krenuli smo kući, a u Koprivnicu smo stigli oko 16:30 sati.

U prilogu su fotografije s ovog skupa.