Posjet koprivničkih učenika Astronomskom centru Rijeka

Koprivnički učenici osnovnih i srednjih škola bili su u pratnji svojih profesora Ljubomira Cara i Marka Vargovića te moje malenkosti u radnom posjetu AC Rijeka: cijeli 1.d razred prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije “Fran Galović”, po nekoliko učenika iz 1. razreda i 2. razreda drugih usmjerenja gimnazije, šest učenika od 5. – 8. razreda OŠ “Đuro Ester” i na kraju dvoje učenika 8. razreda OŠ “Antun Nemčić Gostovinski”. Mnogi od njih su već aktivni članovi AD Koprivnica i sudionici učeničkih natjecanja iz astronomije.

Iz Koprivnice smo krenuli posebnim autobusom oko 8 sati ujutro, da bi uz dva kraća stajanja stigli u Opatiju oko 12:30 gdje smo se zadržali u šetnji i razgledavanju do malo iza 15 sati, jer je dogovoren program u AC Rijeka od 16:30.

U samom AC Rijeka održali su nam predavanje o Sunčevom sustavu, zatim smo razgledali njihov digitalni planetarij u kojem smo pogledali i film o istraživanju Marsa, jer pruža takve mogućnosti. Na kraju smo podijeljeni u 3 grupe razgledali kupolu s teleskopom (400 mm Meade-ov katadioptrik). Kako je u međuvremenu pao i mrak, većina od nas je mogla pogledati kroz teleskop Mjesec, a neki i Jupiter i njegove velike satelite.

Oko 19:15 smo krenuli iz Rijeke, da bi se oko 22:45 vratili u Koprivnicu.

Fotografije koje sam snimio tijekom ovog posjeta su prilogu.

Ivan Gašparić,
predsjednik Astronomskog društva Koprivnica