Članovi AD Koprivnica na Godišnjoj skupštini AD „Kumova slama“ Daruvar

I ove godine odlučili smo se odazvati pozivu naših prijatelja iz AD „Kumova slama“ Daruvar da podržimo i uveličamo njihove aktivnosti redovne godišnje skupštine i kasnije druženja i star partyja koje su se održale u petak 29.11.2013. od 18 sati u Planinarskom domu Petrov vrh nedaleko od Daruvara.

Bilo nas je troje: Suzana Hergotić, Dražen Magdić i ja (Ivan Gašparić). Oko 16 sati u Domu ZTK u Koprivnici utovarili smo opremu (teleskop Meade, dvogled, novu SkyView montažu, digitalan efotoaparate i fotostavtive) te Draženovim autom krenuli prema Daruvaru. Na Petrov vrh stigli smo oko 18:15 uz manje probleme s vožnjom u zimskim uvjetima (snijeg) od Daruvara. Tamo smo kao i uvijek do sada bili srdačno dočekani.

Negdje oko 19 sati počela je redovna odn. izvještajna Skupština daruvarskih astronoma čiji su glavni dio bili izvještaj o provedenim aktivnostima u tekućoj godini (tajnik g. Antun Boroš Toni) i planovi za slijedeću 2014. godinu (Dunja Županić) s naglaskom na njihovu najopsežniju manifestaciju „Deset dana astronomije u Daruvaru“.

Nakon toga gost iz AD Beskraj Zagreb g. Boris Štromar održao je jako zanimljivo i sadržajno predavanje o kometima s posebnim osvrtom na aktualni raspad kometa ISON u bliskom susretu sa Suncem.

Poslije Skupštine i predavanja domaćini su nas počastili večerom finim pikantnim grahom s kobasicama te sokovima i pivom.

Na kraju večeri smo našu opremu teleskope postavili na obližnje parkirališe i započeli sa star partyjem. Nažalost, uskoro se naoblačilo pa smo morali prekinuti promatranje i spakirati opremu.

Kako smo imali osiguran smještaj u Domu, ostali smo prespavati da bismo ujutro odmorni krenuli kući. Kad smo ustali malo smo fotkali okolinu, a Dražen je snimio i zajedničku fotku s borisom Štromarom i njegovom kćerkicom Unom.

Nakon toga smo krenuli kući. Usput smo u Daruvaru popili kavu ili druge tople osvježavajuće napitke. Putem smo još malo zastali u Velikom Grđevcu da malo razgledamo Centar Mato Lovrak – spomen područje  poznatog dječjeg pisca. U Koprivnicu smo stigli oko podneva u subotu 30. studenog.

U prilogu je nekoliko fotografija s ovog puta, a mnogo više ste ih (i još možete) razgledati na Facebook grupi „Astronomija u Koprivnici i oko nje“.

Objavljeno 12.12.2013. u 19:49 | Marko