3. Podravska večer pod zvijezdama, Veliki Poganac

Prošlog petka, 18. srpnja, održali smo i treću u nizu ovogodišnjih Podravskih večeri pod zvijezdama i to u Velikom Pogancu, selu na obroncima Kalnika desetak kilometara od Rasinje. Počeli smo u 18 sati, razgledavanjem izložbe o povijesti Kalnika u razdoblju Drugog svjetskog rata, postavljenoj u Područnoj školi Veliki Poganac, što nam je omogućila učiteljica u mirovini i predsjednica Društva žena Veliki Poganac, Ljubica Vorkapić.

Nakon toga u Društvenom domu okrijepili smo se kalničkim grahom koji je pripremilo Društvo žena, a polako su se okupljali i zainteresirani sudionici. Oko 20 sati u Područnoj školi viši kustos Muzeja grada Koprivnice Dražen Ernečić održao je predavanje pod nazivom “Povijesni memento na Kalnik 1941. – 1945.”. Sunce je ubrzo potom zašlo, nebo se smračilo i postavili smo svoja dva teleskopa: Meade LX200 i Sky-Watcher Maksutov 102/1300. Pridružilo nam se više od 50 zainteresiranih, što je vrlo dobar broj i značajno bolji odaziv od prethodne dvije ovogodišnje Večeri pod zvijezdama. Nažalost, iako je nebo obećavalo, visoka vlaga zamutila je pogled i otežala promatranje objekata dubokog svemira, no zato Saturn nije razočarao i možemo reći da je bio “zvijezda večeri”. Okupljeni su postavljali brojna pitanja, a mnogi od njih tada su prvi puta pogledali kroz teleskop.

Sve u svemu, možemo reći da je 3. Podravska večer pod zvijezdama prošla iznimno uspješno i svakako ćemo u tom kraju održati još pokoje događanje, a dogovorili smo i gostovanje u Ludbregu u kolovozu. Posljednja ovogodišnja Večer pod zvijezdama održat će se, umjesto petka, u subotu 26. srpnja i to ponovno u Hlebinama – nadamo se da će nas vrijeme ovoga puta poslužiti.

3. Podravsku večer pod zvijezdama organizirali su Astronomsko društvo Koprivnica, Muzej grada Koprivnice, Društvo žena Veliki Poganac i Općina Rasinja.

Prilog SrceTV-a (6:29):

Nekoliko fotografija s ovog događaja možete pogledati u priloženoj galeriji. Fotografije su snimili Ivan Gašparić, Željko Čiček i Marko Posavec.

Objavljeno 20.07.2014. u 18:50 | Marko