Sudjelovali smo na Sedam dana astronomije u Tuzli

I ove godine članovi AD Koprivnica sudjelovali su na međunarodnoj manifestaciji / susretima astronoma amatera pod nazivom 7 dana astronomije u Tuzli. Kao što se vidi iz naslova ova manifestacija se održava u Tuzli (Bosna i Hercegovina) u organizaciji lokalnog Astronomskog društva „Plejade“ Tuzla.

Ovaj put su nas predstavljali Božo Mladenović i Ivan Gašparić. Na put smo krenuli 12. kolovoza oko 12:45 Božinim automobilom rutom Virovitica – Našice – Đakovo – Slavonski Šamac – Bosanski Šamac – Gradačac – Srebrenik – Tuzla. Uz kraće zaustavljanje putovali smo oko 6 i pol sati.

Nakon što smo se smjestili u pansionu Kipovi gdje smo imali zakazana 2 noćenja, naš domaćin Emir Tanović (tajnik AD Plejade) odvezao nas je do Kuće plamena mira, zgrade u kojoj je njihovo sjedište (i drugih udruga građana u Tuzli). Tamo je od 20 sati poznati bosansko-hercegovački astronom prof. dr. Muhamed Muminović održao zanimljivo predavanje pod naslovom “Astronomija iznad i ispod vidljivog spektra”, a zatim je bila i promocija novog izdanja njegove knjige “Astronomija novog milenija” koja se prigodno mogla i kupiti. Zatim je trebalo biti javno promatranje teleskopima, ali nije održano zbog oblačnog vremena pa su nas domaćini pozvali na druženje u pivnicu lokalne pivovare gdje smo se zadržali do 23 sata.

Drugo jutro nakon ustajanja i doručka u našem motelu prošetali smo gradom, a zatim otišli na kupanje i sunčanje na njihovom umjetnom slanom “Panonskom” jezeru. Nakon ručka u jednom obližnjem restoranu, vratili smo se u našu sobu gdje smo se odmarali, sređivali utiske i fotografije te postavili dio fotografija na našu grupu na Facebooku.

Navečer oko 19:30 krenuli smo na astro ili star party na mjesto buduće zvjezdarnice naših domaćina na zaravni kod brda Zelen(i) kamen oko 20 km od Tuzle (obronci planine Majevice). Trebalo nam je gotovo pola sata da stignemo tamo zavojitom i uskom planinskom cestom koja je dijelom asfaltirana, a dijelom makadamska. Nakon što smo postavili opremu – 3 teleskopa naših domaćina i naš Sky-Watcher Mak 102/1300, već se pomalo i smračilo. Osim nas i naših domaćina, skupila se grupa zainteresiranih građana (mladih i starijih) iz Tuzle i mjesta (sela) u blizini.

Građanima smo objasnili što se može trenutno vidjeti na nebu, a zatim im to pokazali kroz teleskop – najviše planet Saturn s njegovim prstenovima i prirodnim satelitom Titanom, a kasnije i Mjesec nakon što je izašao (oko sat vremena kasnije) i drugo. Odgovarali smo i na pitanja koja su postavljali zainteresirani posjetioci. Kad se smanjila gužva, oko teleskopa fotografirao sam Mjesec, a Saturn baš nisam uspio jer je već bio jako nisko nad horizontom, a ni ostalo zbog jako svijetlog neba (Mjesec u visokoj fazi). Zadržali smo se tamo do 23:30, kad smo pospremili opremu i kranuli natrag u Tuzlu kamo smo stigli nešto iza ponoći.

Ujutro smo doručkovali, spremili se, malo prošetali, a zatim nakon što smo se pozdravili s našim domaćinom Emirom krenuli natrag prema Koprivnici ovaj put rutom Tuzla – Doboj – Slavonski Brod – Đakovo – Našice – Virovitica – Koprivnica. Ovaj put je malo dulji, ali je cesta bolja pa smo potrošili otprilike isto vremena kao i za dolazak u Tuzlu. Tijekom puta vremenski uvjeti su se znatno pokvarili – krenuli smo iz sunčane Tuzle, a stigli u oblačnu i kišnu Koprivnicu.

Ovom izvještaju prilažemo dio fotografija koje smo snimili na zbivanjima u Tuzli, a više ih se može vidjeti na našoj grupi i stranici na Facebooku.

Ivan Gašparić