Noć ulične astronomije – javno promatranje 8.3.2014.

U subotu 8. ožujka 2014. AD Koprivnica održalo je javno promatranje u sklopu globalnog astronomskog događanja u čast velikog popularizatora astronomije Johna Dobsona, koji je umro početkom ove godine u 99. godini života. Najpoznatiji je po gradnji jeftinih teleskopa koji su po njemu nazvani Dobsonovi teleskopi, odnosno poseban tip azimutalne montaže jednostavan za rukovanje – Dobsonova montaža. Cilj mu je bio što više približiti astronomiju običnom čovjeku, odnosno svakom tko to želi omogućiti da promatra zvjezdano nebo teleskopom.

U Astronomskom društvu Koprivnica odlučili smo ovo promatranje dodatno posvetiti našem velikom prijatelju g. Draganu Radmiloviću koji je tragično preminuo prije petnaestak dana. Bio je to čovjek za kojeg nisu postojale granice u njegovom nastojanju da prenese ljubav prema astronomiji i zvjezdanom nebu ljudima ovih prostora, a posebno djeci i mladeži iz “malih sredina”.

Koristili smo naš stari dobri teleskop Meade LX200, a mjesto promatranja je ovaj put bilo gradsko sajmište u Koprivnici. Bilo nam je zadovoljstvo zainteresiranim građanima pokazati kako kroz teleskop izgleda Mjesec, planet Jupiter sa svojim satelitima, Orionova maglica, zvjezdani skup M44 – Jaslice. Mnogi od njih su prvi puta pogledali kroz teleskop, a posebno nam je drago da je bilo dosta djece i mladeži, a poneki od njih će postati i naši članovi.

Drago nam je da su dio našeg događanja snimali članovi Filmske družine Mravec na čelu sa svojom vrijednom voditeljicom učiteljicom Karmen, a u sklopu projekta Zajednice tehničke kulture grada Koprivnice kojim se i na ovaj način žele predstaviti klubovi i sekcije koje djeluju u toj zajednici.

Nažalost, samo promatranje nije potrajalo jako dugo jer se zbog velike vlage u zraku nakon oko sat i pol oprema zarosila, a prilično je i zahladilo pa više nije bilo zainteresiranih građana.

Moramo na kraju reći da smo zadovoljni brojem i zanimanjem građana koji su se odazvali našem javnom promatranju, a nastojat ćemo tijekom ove godine prirediti još nekoliko ovakvih događanja, posebno kad tome povod budu neka konkretna nebeska (astronomska) zbivanja.

Ivan Gašparić

Fotografije snimio: Marko Posavec