Javno promatranje u sklopu Međunarodne noći ulične astronomije

Plakat - najava promatranja

Pridružite nam se u subotu, 8. ožujka u 19 sati na gradskom sajmištu i zavirite zajedno s nama u tajne noćnog neba. Čekaju nas Mjesec u prvoj četvrti, Jupiter sa svojim mjesecima, Orionova maglica – rodilište zvijezda, i još mnogo toga, koliko nam vremenski uvjeti dopuste. Iste će se večeri astronomska promatranja za javnost održati diljem svijeta, u sklopu sedmog izdanja manifestacije “International Sidewalk Astronomy Night”, utemeljenoj u čast nedavno preminulom Johnu Dobsonu, velikom popularizatoru astronomije i jednog od začetnika pokreta “ulične astronomije”, tj. iznošenja teleskopa na pločnik i pokazivanje astronomskih ljepota slučajnim prolaznicima.

Plakat - najava promatranja
Plakat – najava promatranja

Ovaj događaj želimo posvetiti i našem kolegi Draganu Radmiloviću, astronomu amateru i velikom popularizatoru astronomije, koji je prošloga mjeseca tragično izgubio život.

Vremenska prognoza za subotu navečer čini se povoljnom, stoga navratite i podružite se s nama i našim teleskopom; neće vam biti žao!

Raspored promatranja te večeri u drugim hrvatskim gradovima možete pronaći na stranicama Hrvatskog astronomskog saveza: http://astronomskisavez.hr/index.php/14-vijesti/82-7-medunarodna-noc-ulicne-astronomije

Više o Johnu Dobsonu na stranicama AD Orion iz Sarajeva: http://www.adorion.ba/ulicni-propovjednik-astronomije-john-dobson-umro-je-u-98-godini/

U spomen Draganu Radmiloviću: http://adkoprivnica.hr/2014/u-spomen-dragan-radmilovic/

Više o uličnoj astronomiji (na engleskom): http://www.sidewalkastronomers.us/index.html