Održana 1. Podravska večer pod zvijezdama

Kako smo i najavili, sinoć je na prostoru nekadašnjih koprivničkih bedema održana prva u nizu ovogodišnjih Podravskih večeri pod zvijezdama. Program je počeo malo iza 20 sati izlaganjem Roberta Čimina, kustosa arheologa iz Muzeja grada Koprivnice, koji je govorio o nastanku i razvoju našeg grada, zanimljivim događajima iz njegove prošlosti te trenutnim istraživanjima koja Muzej provodi.

Nakon toga, članovi Astronomskog društva postavili su dva teleskopa – novi Mak 102/1300 na AllView montaži i naš dobri stari Meade LX200. Promatranje neba bilo je znatno otežano zbog atmosferskih uvjeta: nebo je bilo puno visoke naoblake i sjevernoafričke prašine koju su nam donijeli visinski vjetrovi. Usprkos tome, uživali smo u pogledu na Mjesec nadomak prve četvrti i Saturn.

Događaju je prisustvovalo dvadesetak zainteresiranih građana, a još nekoliko ih se pridružilo kasnije ili su slučajno naišli pa bacili pogled kroz teleskope. Iako je odaziv bio dosta manji nego prošle godine (čemu su doprinijela i druga gradska događanja u isto vrijeme), vrlo smo zadovoljni ugodnim i edukativnim susretom na otvorenom. Sljedeće druženje čeka nas idućeg petka, 11. srpnja u Hlebinama, a o tome detaljnije u ponedjeljak.

U prilogu možete pogledati fotografije s ovog događaja koje su snimili Ivan Gašparić i Marko Posavec.