Završno godišnje druženje AD Koprivnica

U Domu Zajednice tehničke kulture u petak je bilo pomalo tijesno. Na završno godišnje druženje članova i prijatelja Astronomskog društva Koprivnica odazvalo se tridesetak uzvanika, što je neobično visok broj i nadamo se da je znak boljih vremena, ali i prisnije suradnje astronomskih društava i udruga iz ovih krajeva Hrvatske.

Počeli smo kratkim govorom predsjednika ADKC, Marka Posavca, koji nas je ukratko podsjetio što smo sve radili tijekom 2014. godine (a imamo i još aktivnosti u planu prije njenog isteka). Bila je to godina koju ćemo pamtiti po lošem vremenu i, u skladu s tim, vrlo malom broju održanih promatranja za javnost. Putovali smo u Korenicu, Daruvar i Tuzlu, ugostili smo poznatog Antu Radonića, a održali smo i Podravske večeri pod zvijezdama – koliko su nam to vremenski uvjeti dopustili. Naravno, naš najveći uspjeh u protekloj godini ostvarili su naši mladi članovi Klaudija Molnar, Mateja Štefanić i Filip Triplat, koji su – neki opet, neki prvi put – ostvarili izvrsne uspjehe na Državnom natjecanju iz astronomije.

Nakon toga, dr.sc. Željko Andreić održao je vrlo zanimljivo predavanje o Hrvatskoj meteorskoj mreži i meteoritu Križevci, koji je nedavno i službeno stavljen na popis priznatih svjetskih meteorita. Željko nam je pojasnio koliko je Hrvatska meteorska mreža bila značajan pothvat, ne samo u hrvatskim nego i svjetskim mjerilima, ali je i podsjetio da bez dodatnih ulaganja njen daljnji razvoj nije moguć. Nama je ostalo pitanje koliko je izvedivo u Koprivnici postaviti kameru za snimanje meteora.

Riječ je potom preuzeo dr.sc. Dario Hrupec, naš istaknuti astrofizičar, koji je okupljenima pokušao približiti tajanstvena nebeska tijela koja zovemo supermasivnim crnim rupama. Dario je odlično ispričao njihovu priču tako da nas je većina mogla razumjeti o čemu se radi, a publika je na kraju izlaganja Darija počastila i brojnim pitanjima.

Na kraju večeri podružili smo se uz osvježenje i mali prigodni domjenak. Posebno pozdravljamo naše goste iz Čakovca, Križevaca i Zagreba te se nadamo da će ovakva druženja prerasti u lijepu tradiciju s bogatijim programom iz godine u godinu.

Fotografije u priloženoj galeriji snimili su Ivan Gašparić i Marko Posavec.