Održali smo javno promatranje na Zrinskom trgu

Snimio: Marko Posavec

Vrijeme nas je poslužilo, a i topla svibanjska večer na središnji je koprivnički trg izmamila brojne naše sugrađane. Stigli smo malo prije 21 sat, postavili starog konja Meade LX200 i Božinog malog Maksutova, te nakon početnih problema iz elektroenergetskog područja i drugim glupostima počeli s promatranjem. Ubrzo su se i znatiželjnici počeli okupljati oko nas; osim dobro poznatih lica koja nas redovno posjećuju, bilo je tu i novih, a među njima sigurno je bio i poneki perspektivan novi član ADKC.

Promatrali smo Mjesec nadomak uštapa, Veneru u mijeni polumjeseca, Jupiter s dva vidljiva galilejanska mjeseca i Saturn s prstenovima i Titanom. Uvjeti su bili daleko od dobrih s obzirom na rasvjetu Zrinskog trga, sjajnu mjesečinu i tanku visoku naoblaku koja se motala par kilometara iznad nas, ali dojmovi su bili više nego dobri. “Zvijezda” večeri bio je Saturn, a dobra je vijest to što ćemo ga se nagledati u narednom razdoblju budući da je tek prije nekoliko dana prošao opoziciju.

Sve u svemu, lijepo smo se zabavili i drago nam je da smo nakon dugog mirovanja izašli u javnost i malo približili svemir Koprivničancima. S promatranjem smo završili oko 23 sata.

Fotografije u prilogu snimili su Ivan Gašparić i Marko Posavec.