Održali smo predavanje i promatranje za osmaše u OŠ Martijanec

Nakon gotovo dvije godine, ponovno smo posjetili Osnovnu školu Martijanec, na poziv Gorana Živkovića, školskog pedagoga (i frontmena svjetski poznatog punk rock benda Overflow). Trebali smo doći još u prosincu, ali spletom nesretnih okolnosti taj je termin propao, što se pokazalo nezgodnim jer je sada, nekoliko tjedana kasnije, u zakazanom terminu nebo znatno svijetlije.

U Martijanec smo doputovali u istom sastavu kao i prošli put: Ivan Gašparić i Marko Posavec. Okupljenim smo učenicima osmog razreda održali kratko predavanje o osnovama astronomije i nekim zanimljivostima, nakon čega smo se preselili van i oblacima u inat pokušali uhvatiti Merkur i Veneru, još uvijek u konjunkciji nisko na jugozapadnom nebu. Vrijedi spomenuti kako je ostatak neba bio gotovo potpuno vedar – naša loša sreća iz prošle godine ne pušta nas tako lako. Pa ipak, uspjeli smo ih vidjeti. Pogled kroz teleskop (nosili smo Maksutov 102/1300 na AllView montaži) nije bio baš nešto, ali upogonili smo i fotoaparat s teleobjektivom te smo na zaslonu učenicima pokazali i Merkur (što se pokazalo zgodnom tehnikom za ubuduće kako bi se izbjegle gužve na okularu).

Venera i Merkur među oblacima. Snimio Marko Posavec.
Venera i Merkur među oblacima. Snimio Marko Posavec.

Druženje je prema planu završilo u 17:10, stoga nije bilo moguće pričekati tamnije nebo i druge objekte. Sve u svemu, lijepo smo se zabavili, a nadamo se da su klinci nešto i naučili.

Fotografije: Marko Posavec.

Astronomske pojave u 2023. godini – kalendar nebeskih zbivanja

Kalendar astronomskih zanimljivosti u 2023., po mjesecima. Konjunkcije, pomrčine, okultacije, Mjesečeve mijene, pljuskovi meteora, sve na jednom mjestu.