Predavanje Korada Korlevića privuklo velik broj građana

Snimio Marko Posavec.

Brojne su se Koprivničanke i Koprivničanci okupili u četvrtak navečer u Gradskoj vijećnici kako bi iz prve ruke od poznatog astronoma Korada Korlevića doznali što ima novoga u svemiru u posljednje dvije godine.

Glavna tema predavanja bio je posjet svemirske sonde New Horizons patuljastom planetu Plutonu. Sonda je pored njega proletjela još u srpnju, ali zbog velike udaljenosti i sporog prijenosa podataka otkrića će na Zemlju stizati sve do kraja 2016. godine. Korado nam je opisao što smo sve tamo našli i zašto smo prisiljeni redefinirati ono što smo mislili da znamo o nastanku planeta.

Bilo je riječi i o drugim sondama i otkrićima: misiji Dawn koja je posjetila patuljasti planet Ceres, Rosetti koja kruži oko kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko i na njega je spustila mali lander Philae, te o vodi na Marsu i NASA-inim PR-ovcima za koje je Korado ustvrdio da “mora da jedu nekakve gljive”. Dotaknuo se i svemirskih prostranstava izvan Sunčevog sustava te spomenuo zvijezdu KIC 8462852 čije sumnjivo ponašanje možda odaje tragove inteligentne civilizacije.

Naposljetku, u možda i najzanimljivijem dijelu predavanja, Korado je opisao zašto smatra da se vrsti Homo sapiens kao takvoj bliži kraj te zašto će sljedeće dvije generacije biti značajno različite od sadašnje, kao i problem današnjeg društva koje nimalo ne cijeni znanost i obrazovanje – usprkos tome što je civilizaciji upravo to nužno za preživljavanje:

“Vama koji ste došli ovamo na moje predavanje nije bitno hoćete li kupiti automobil s grijanim sjedalima. Mi smo, kažu, čudaci; neka, ponekad je dobro biti među čudacima. No, vi ćete mijenjati svijet i graditi budućnost, a ne oni. Odgajajte i učite svoju djecu. Vozimo sto na sat prema zidu i ne možemo se zaustaviti u posljednjih pet metara, ali možemo barem sjesti na kočnicu i ublažiti udarac.”

Korado na kraju nije propustio ni pohvaliti aktivnosti Astronomskog društva Koprivnica, a koprivničkoj će publici ponovno govoriti u petak od 18:30 u sklopu šestog TEDx Koprivnica Library događaja.