Promatrali smo djelomičnu pomrčinu Sunca

Mjesec je “gricnuo” Sunce, a mi smo taj zalogaj popratili s koprivničkog Zrinskog trga, zajedno s brojnim zainteresiranim građanima koje je djelomična pomrčina izmamila van, potpomognuta toplim i sunčanim petkom. Nemoguće je reći koliko nam se ukupno ljudi pridružilo na promatranju, budući da su znatiželjnici stalno dolazili i odlazili, ali svakako možemo podvući crtu i reći da je odaziv na javno promatranje pomrčine bio iznenađujuće velik i svakako hvalevrijedan. Uz već spomenuto lijepo vrijeme, pomogla je i medijska kampanja kojom smo promovirali ovaj događaj u lokalnim medijima i na internetu.

001

Počeli smo malo iza 9 sati, neposredno prije nego što je Mjesec počeo zaklanjati zapadni (desni) rub Sunčeva diska. Za vizualno promatranje postavili smo naš stari vjerni Meade LX200, dok je Ivan fotkao sa SkyWatcherom 100/900. Marko je postavio svoj DSLR sa 500 mm teleobjektivom te, uz fotografiranje, okupljenima pokazivao pomrčinu na zaslonu fotoaparata. Imali smo i nekoliko pari naočala za promatranje pomrčine, a Božo je donio i dvije vrlo praktične maske sa staklom za zavarivanje. Sve je bilo spremno.

Kao što to u astronomiji uvijek biva, pomrčina je došla točno po voznom redu. Kako se približavala svom vrhuncu, tako se oko nas okupljao sve veći broj Koprivničanaca svih uzrasta, a u ovom su zanimljivom događaju, naravno, najviše uživala djeca. Imali smo i dva izravna javljanja u eter Radio Drave. Kada je stigao maksimum pomrčine, ostali smo pomalo iznenađeni primjetnim smanjenjem Sunčeve svjetlosti, a i meteorološka postaja na vodocrpilištu Ivanščak zabilježila je privremeni zastoj rasta temperature. Nismo to očekivali, ili barem ne u tolikoj mjeri.

Prekid porasta temperature na meteo stanici Ivanščak tijekom djelomične pomrčine.

Onda se Mjesec polako premjestio bliže istočnom rubu Sunca i počeo nestajati iz vida. Okupljeni su se polako razišli, a mi smo pospremili opremu i nastavili s dnevnim obavezama. Na kraju nam ostaje izraziti veliko zadovoljstvo pozitivnom reakcijom na ovaj astronomski događaj i sve zainteresirane pozvati na promatranje sljedeće djelomične pomrčine, koja će iz Koprivnice biti vidljiva 2021. godine.

Izvještaji o promatranju objavljeni su i na službenom internetskom portalu Grada Koprivnice te na portalu Koprivnica.net.

Fotografije u prilogu snimili su Ivan Gašparić, Dalibor Grubačević, Željko Čiček i Marko Posavec.

Djelomična pomrčina kako ju je snimio Marko Posavec

Olympus E-5 i Sigma 50-500 mm, kroz Baader AstroSolar foliju.

Faze pomrčine kako ih je snimio Ivan Gašparić

SkyWatcher 100/900 i Canon EOS 550D.

Fotografije s javnog promatranja – Dalibor Grubačević

Fotografije s javnog promatranja – Željko Čiček