Završnim druženjem zaključili smo 2015. godinu

Kao i svake godine, prošlog petka (11. prosinca) održali smo tradicionalno završno okupljanje članova i prijatelja AD Koprivnica. Ovoga su nas puta svojim prisustvom počastili i visoki uzvanici: legenda hrvatske astronomije prof.dr.sc. Vladis Vujnović, prof.dr.sc. Dubravko Horvat, dr.sc. Branko Hanžek i dr.sc. Željko Andreić, kao i naš član dr.sc. Dario Hrupec. Svatko od njih održao je kratko predavanje o temama iz astronomije i astrofizike, nakon čega je uslijedio prigodan domjenak uz neformalno druženje.

Posebno nas veseli što se druženju odazvalo i nekoliko mladih učenika Osnovne škole “Đuro Ester” pod vodstvom nastavnice Anje Ćosić, kao i solidan broj naših redovnih članova. U narednim godinama nastojat ćemo ovom prilikom dodijeliti i simbolične nagrade našim najzaslužnijim članovima.

Završno druženje, 11.12.2015.

(Više fotografija možete vidjeti ovdje).

Naše aktivnosti u 2015. godini

Na kraju godine, red je da se malo prisjetimo što smo sve radili tijekom posljednjih 12 mjeseci.

U siječnju smo održali kratko predavanje u KKC-u Pixel u kojemu smo najavili kakva nas astronomska događanja čekaju tijekom 2015. godine. Predavanje je održao Marko Posavec.

13. siječnja s Bilogore smo snimili komet C/2014 Q2 Lovejoy te druge astronomske objekte, a ubrzo potom posjetili smo i Osnovnu školu Martijanec gdje smo održali predavanje i promatranje.

Tijekom veljače nismo imali posebnih aktivnosti, ali tada su održana školska natjecanja iz astronomije. Svih deset učenika plasiralo se na Županijsko natjecanje.

20. ožujka održali smo iznimno uspješno javno promatranje djelomične pomrčine Sunca na Zrinskom trgu u Koprivnici. Ovome se događaju odazvao velik broj naših sugrađana, a imali smo i javljanja uživo u eter Radio Drave.

Nekoliko dana kasnije u Gimnaziji “Fran Galović” održano je Županijsko natjecanje iz astronomije, nakon čega je četvero učenika pozvano na Državno natjecanje.

Prije kraja ožujka održali smo još jedno javno promatranje na glavnom gradskom trgu, povodom globalne akcije “Sat za Zemlju”, a posjetili smo i manifestaciju Deset dana astronomije u Daruvaru.

Sredinom travnja, dvojica naših članova (Ivan i Božo) posjetili su Sljeme Star Party u organizaciji AD Beskraj iz Zagreba.

Svibanj smo otvorili lijepim vijestima: naši su učenici ostvarili odlične rezultate na Državnom natjecanju iz astronomije koje je ove godine bilo održano u Daruvaru. Mateja Štefanić osvojila je drugo mjesto, Filip Triplat sedmo, Benjamin Biršić Dora deveto i Petar Kukec deseto.

Krajem svibnja sudjelovali smo na Danu za znanost koprivničke Gimnazije “Fran Galović”, a održali smo i još jedno vrlo dobro posjećeno javno promatranje na Zrinskom trgu.

Ljeti smo malo posustali s aktivnostima zbog poslovnih i drugih obaveza, ali nismo bili sasvim besposleni. Posjetili smo radionicu astrofotografije u Korenici, a naša je članica Mateja Štefanić boravila na Višnjanskoj školi astronomije. Prije kraja kolovoza održali smo još jedno javno promatranje u centru grada.

11. rujna održali smo redovnu godišnju skupštinu na kojoj smo donijeli novi Statut udruge te riješili druge formalnosti.

5. studenog ugostili smo poznatog astronoma Korada Korlevića koji je održao iznimno zanimljivo i jako dobro posjećeno predavanje u Gradskoj vijećnici, a 19. studenog naš je predsjednik Marko Posavec održao još jedno predavanje u Pixelu, ovaj put posvećeno mitologiji zvjezdanog neba.

Na kraju godine, petero naših članova primilo je priznanja i simbolične nagrade Zajednice tehničke kulture.

Vrijedi spomenuti i dva projekta koja su u visokoj fazi realizacije. Postavili smo još jednu automatsku meteorološku postaju, ovaj put na pročistač otpadnih voda u Herešinu, i očekujemo njen skori početak slanja podataka na internet. Također, pri kraju je i postavljanje kamere Hrvatske meteorske mreže na krov koprivničke Gimnazije.