Gostovanje u Dječjem vrtiću ‘Zvjezdica’

Članovi Astronomskog društva Koprivnica u srijedu su posjetili mališane u Dječjem vrtiću “Zvjezdica” na Lenišću. “Zvjezdica” je objekt Dječjeg vrtića “Tratinčica”, a ugostili su nas mališani iz skupine “Zvjezdice” – sedmogodišnjakinje i sedmogodišnjaci sa svojim odgajateljicama Sonjom Široki i Ljiljanom Modić.

Vrtićarci su već ranije izradili sunčani sat i zvjezdanu uru prema uputama s naše web stranice. Pojasnili smo im gibanje Sunca i Zemlje – osnovne koncepte revolucije i rotacije (što je bilo zabavno jer smo se zajedno vrtjeli), prividno dnevno kretanje Sunca i princip rada sunčanog sata, podsjetili smo se četiriju osnovnih strana svijeta i, budući da je bilo oblačno, pomoću svjetiljke prikazali kako sunčani sat zapravo radi i kako se umjesto kazaljke kreće sjena.

Osim toga pričali smo i o Mjesečevim mijenama uz pomoć praktičnog modela koji su mališani izradili te o Sunčevom sustavu i njegovim planetima. Objasnili smo im zašto Pluton više nije planet i druge stvari, a ukratko smo im predstavili i rad Astronomskog društva.

Djeca su pokazala iznimno znanje i za svoju dob odlično poznaju temelje astronomije. Dogovorili smo i promatranje noćnog neba na proljeće, kada malo zatopli, zajedno s njihovim roditeljima.

Aktivnost su realizirali predsjednik Društva Marko Posavec i član Izvršnog odbora Ivan Gašparić na poziv prof. pedagogije Katarine Flac.