Predavanje i promatranje u Đelekovcu

Snimio Marko Posavec.

Prošlog petka, 22. travnja (na Dan planeta Zemlje), odazvali smo se pozivu iz Osnovne škole “Mihovil Pavlek Miškina” iz Đelekovca da sudjelujemo u programu koji su pripremili povodom Noći knjige. Tema im je, naime, bila svemir, književna djela o svemiru i bića iz svemira, tzv. “mali zeleni”.

Učenici su izrađivali modele planeta Sunčevog sustava i radili s planisferama, nakon čega im je Ivan Gašparić održao osnovno predavanje o Sunčevu sustavu. Potom je Marko Posavec ispričao što trenutno znamo o mogućem postojanju života u svemiru i kako ga tražimo, uz još neke zanimljivosti iz svijeta astronomije. Uz njih dvojicu, u Đelekovec su došli i Božo Mladenović i Željko Čiček.

Kad se smračilo, svi skupa smo izašli na školsko igralište te promatrali Jupiter i njegova četiri najveća mjeseca, a dočekali smo i pun Mjesec koji je upravo izašao. Usprkos tankoj naoblaci koja je prekrivala nebo prizor u okularu bio je sasvim dovoljan da izazove dječje oduševljenje, a moramo reći i kako znaju puno o astronomiji i jako su zainteresirani pa su nas obasuli i brojnim pitanjima.

Nakon svega škola nas je počastila malim domjenkom i prigodnim poklonom, a djeca su Noć knjige nastavila kvizom o svemiru i druženjem uz film.