Promatrali smo tranzit Merkura

Članovi Astronomskog društva Koprivnica u ponedjeljak, 9. svibnja, postavili su teleskop na Zrinskom trgu u središtu Koprivnice te organizirali javno promatranje rijetke astronomske pojave – tranzita, odnosno prelaska Merkura preko Sunčevog diska.

Kao što je poznato, tranzit mogu upriličiti samo dva planeta Sunčeva sustava – Merkur i Venera, budući da su bliži Suncu od Zemlje. Venerini su tranziti mnogo rjeđi – promatrali smo onaj 2012. godine i više nitko danas živ neće vidjeti novi, u prosincu 2117. No, Merkurovi su ipak češći. Sljedeći je na redu već za tri godine, u studenome 2019.

Također, Merkurovi tranziti mogu se dogoditi ili u svibnju ili u studenome, pri čemu su oni u svibnju otprilike dvostruko rjeđi.

Bilo kako bilo, brojni su znatiželjnici zastajali uz naš teleskop kako bi i sami bacili oko na planet koji su tada vjerojatno vidjeli prvi puta u životu. Neki su bili pomalo razočarani prizorom, dok je drugima bilo vrlo simpatično vidjeti golem i sjajan Sunčev disk s dvije crne točkice na sebi. Uz Merkur, naime, na Suncu se vidjela i oveća skupina Sunčevih pjega koja je doprinijela zanimljivosti pogleda kroz okular.

Nakon Zrinskog trga preselili smo se u dvorište Kulturno-kreativnog centra Pixel, no tranzit odande više nismo mogli vidjeti zbog oblaka koji su doplovili s jugozapada. Umjesto toga malo smo promatrali tanak srp mladog Mjeseca, a kasnije je predsjednik ADKC Marko Posavec okupljenima u Pixelu održao kratko predavanje o fantomskom planetu Vulkanu kojega su astronomi tražili između Merkura i Sunca u drugoj polovici 19. stoljeća.

Fotografije su snimili Dalibor Grubačević, Ivan Gašparić i Marko Posavec.