Kamera Hrvatske meteorske mreže u Koprivnici snimila svoj prvi meteor

Odnedavno i u Koprivnici imamo stražara koji svake vedre noći motri zvjezdano nebo i marljivo bilježi sve izvanzemaljske uljeze koje put nanese u Zemljinu atmosferu. Doduše, samo one koji prolete okvirno u smjeru jugoistoka, a velika većina njih tek je reda veličine zrnca prašine i nestaju u djeliću sekunde. Riječ je, dakako, o meteorima, a stražar iz naše priče je malena nadzorna kamera smještena na krovu koprivničke Gimnazije „Fran Galović“.

Cijela se ta priča zakotrljala negdje prije godinu i pol dana kada je naša ekipa iz Astronomskog društva Koprivnica pomislila kako bi bilo zgodno smjestiti jednu od kamera Hrvatske meteorske mreže upravo u podravsku metropolu. Kako to već ide, dogovori, planovi, nabava opreme i odabir lokacije malo su potrajali, no kamera je početkom ove godine napokon našla svoje mjesto na krovu onog arhitektonskog čuda od školske zgrade. Hrvatsku meteorsku mrežu čini 25 do 30 kamera (toliko ih je otprilike aktivno u bilo kojem danom trenutku) smještenih širom Lijepe naše, uz poneku u bližoj okolici. Osnovni cilj mreže je, dakako, bilježenje i praćenje pojava meteora, čime je moguće doći i do važnih znanstvenih otkrića poput novih, dotad nepoznatih, meteorskih rojeva. No, u slučaju pojave iznimno sjajnih meteora koji mogu preživjeti svoj let kroz Zemljinu atmosferu i pasti na tlo u obliku meteorita, moguće je – putem snimki istog meteora s više kamera na različitim lokacijama – triangulacijom odrediti njegovu točnu putanju, pa onda i eventualno mjesto pada svemirskog grumena. Upravo je tako početkom 2011. godine otkriven meteorit Križevci, pronađen na polju pored Majurca. Nešto kasnije jedan je pao i na Bilogoru negdje u široj okolici Sokolovca, no njega će zbog guste vegetacije tamo biti vrlo teško ili nemoguće pronaći.

Zgrada Gimnazije nekako se prirodno nametnula za odabir lokacije: HMM je zahtijevao pogled prema jugu/jugoistoku kako bi se nebo nad Hrvatskom što bolje pokrilo, pogled s krova Gimnazije nema prepreka u tom smjeru, a uostalom i naši su gimnazijalci već dokazali svoje iznimno znanje astronomije i fizike. Kroz određeno vrijeme očekujemo da će upravo oni raditi s kamerom, odnosno pregledavati snimke, na njima tražiti meteore, bilježiti ih, izračunavati im orbitalne parametre i tako. Zvuči znanstveno-fantastično? Pa, za našu svakodnevicu koja nije ni blizu svemira zapravo i jest. I to nije nimalo loša stvar, upravo suprotno. Stav je autora ovih redaka da je UVIJEK, bez iznimke, bolje učiti djecu računanju orbita nego ih prepustiti sjedenju u birtijama ili internetskom zgubidanstvu. Kako kaže stara kineska, navucite djecu na astronomiju i nikada neće imati novaca (ni vremena) za alkohol i droge.

Slika možda nije spektakularna, ali na njoj je prvi meteor koji je uhvatila koprivnička kamera Hrvatske meteorske mreže. Uhvaćen je u utorak, 9. veljače, oko sat i pol iza ponoći. Meteor je ova crtica pri dnu slike, a sjajna točka je planet Jupiter. Nije nešto, ali je prvi. Čekamo impozantnije primjerke. Bit će ih.

Marko Posavec
(objavljeno u kolumni “Astronomski kutak” tjednika Glas Podravine 12.2.2016.)

HMM - prvi meteor