Dario Hrupec predstavlja novu knjigu ‘Ažurirani svemir’

Koprivnički astrofizičar sa zagrebačkom adresom te dugogodišnji član i prijatelj Astronomskog društva Koprivnica Dario Hrupec u četvrtak će u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” predstaviti svoju novu knjigu pod naslovom “Ažurirani svemir – novosti iz fizike i astronomije”.

Autor knjige prisutnima će otkriti što je novo u znanostima o svemiru te koje su nove spoznaje o crnim rupama, širenju svemira, antimateriji, kamenju koje pada s neba i slično, a bit će riječi i o pitanjima poput jesmo li sami u svemiru.

“U poplavi najrazličitijih, sve učestalije i sasvim malignih manifestacija pseudoznanosti, kojima je izloženo naše društvo, u plimi sveopće retradicionalizacije i društva i sve oštrijih nasrtaja na sekularnost države, istinski je užitak pročitati svaki dobar popularnoznanstveni tekst. Kao svjetionici, šibani burom i neprestano udarani zapjenjenim valovima, takvi su nam tekstovi više nego ikad potrebni kako bismo se snašli u ovim bespućima. U tom je smislu čitanje rukopisa Darija Hrupeca bio pravi intelektualni, ali i estetski praznik”, napisao je dr. sc. Nikola Biliškov u dijelu recenzije knjige.

Dr. sc. Dario Hrupec docent je na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a prethodno je radio na zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković. Radi na polju astročestične fizike i visokoenergijske gama-astronomije.

Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 11. svibnja od 18 sati u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”.