Najava predavanja: Korado Korlević – Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu

Snimio Marko Posavec.

Poznati hrvatski astronom i popularizator znanosti Korado Korlević ponovno dolazi u Koprivnicu. Na poziv Astronomskog društva Koprivnica, Korado će u četvrtak, 14. lipnja s početkom u 19 sati u Gradskoj vijećnici održati predavanje pod nazivom “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”.

Ulaz je slobodan.

Autorov sažetak:

*TRANSHUMAN AGENDA – budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu*
———————————
U prošlih smo nekoliko godina svjedočili brzom slijedu “kaosnih ključanica” i mnoštvo budućnosti koje su opisivali pisci znanstvene fantastike, više nisu moguće. Narednih će 30 godina biti najvažniji period u budućnosti današnjeg čovjeka, /Homo sapiensa/, jer se s takvim izazovom nismo sretali u posljednjih 40.000 godina.

Postojanje i interakcija s drugim ljudskim vrstama za nas je ponovno novost, izazov i prijetnja.

Metoda editiranja gena CRISPR-Cas9 i slične metode poklanjaju nam mogućnosti upravljanja genomom, na isti način kao što u računalima upravljamo tekstom: režemo, kopiramo, lijepimo i tako bezbroj puta.

Nestašica organa za transplantaciju, nema problema, jedna vrsta kimera rješava problem. Nasljedne genetske bolesti, popravimo zametak, Ne sviđa nam se u što bi se zametak razvio, … poboljšajmo ga. Ne sviđa nam se starenje, sada znamo funkciju proteina p53, manipulirajmo to, zaustavimo starenje. Ne sviđa nam se dužina trajanja života, što napraviti? Želimo bliži kontakt s računalom, ugradimo si ga pod kožu, port za konekciju Nervus vagus ili neki drugi?

Jesmo li mi kao pojedinci, roditelji i zajednica spremni za taj izazov? Imamo li znanja, strasti, nove alate i motivaciju za kormilariti u tom nadolazećem svijetu ili smo zaključili da je to tamo negdje daleko?

Zajednica sigurno ne, ona nam i dalje živi u iluzijama post-informatičkog, društva snova. Školstvo nam živi u vrijeme standardizacije vijaka i standardnih znanja, koje treba koristiti standardni radnik za standardne poslove u tvornicama industrijske revolucije, kakve više ne postoje. Djecu se ne grupira po interesima, strasti i sposobnostima, nego i dalje prema “godini proizvodnje”.

Živimo u najizazovnijem vremenu, učimo, razmišljajmo , djelujmo, ………
budimo mi ta promjena koju želimo vidjeti u svijetu.