Najava: Promatranje punog Mjeseca 31. siječnja

VAŽNO: Početak promatranja odgođen je na 19 sati.

Pun Mjesec koji nam dolazi posljednjeg dana siječnja bit će drugačiji od ostalih. Mediji su ga već prozvali “Plavim krvavim Supermjesecom”, što je doduše više stvar popularne kulture nego astronomije, ali ima i određeni astronomski značaj. Astronomsko društvo Koprivnica organizirat će javno promatranje u srijedu navečer u središtu Koprivnice pa ga svi zainteresirani mogu promotriti i izbliza našim teleskopom. Početak je u 19 sati na Zrinskom trgu.

“Plavi krvavi Supermjesec” ima tri različita značenja:

Plavim Mjesecom nazivamo drugi uštap u jednom kalendarskom mjesecu. To je suvremena, pojednostavljena definicija: izvorno tumačenje bilo je da je to treći puni Mjesec u godišnjem dobu koje ih, iznimno, ima četiri. Jedan kalendarski mjesec obično ima jedan uštap, a jedno godišnje doba obično ih ima tri. To nije baš tako rijetka pojava, ali engleski jezik recimo ima frazu kojom se označava nešto što nije uobičajeno: once in a blue moon. Pun Mjesec smo već imali 2. siječnja.

Krvavi Mjesec naziv je koji se odnosi na pomrčinu Mjeseca. Te je noći doista na rasporedu potpuna pomrčina Mjeseca, ali neće se vidjeti iz naših krajeva. Mjesec tijekom pomrčine nije sasvim taman već crven jer se nešto Sunčeve svjetlosti probija kroz Zemljinu atmosferu i, zbog refrakcije i raspršenja u atmosferi poprima crvenu boju, kao u suton. Stoga se Mjesec tijekom pomrčine često naziva “krvavim”.

Supermjesec je pun Mjesec u perigeju, odnosno u točki svoje orbite u kojoj je najbliži Zemlji. To je termin koji je skovao jedan astrolog, ali posljednjih je godina postao prilično popularan. Pun Mjesec u perigeju je oko 14% veći i 30% sjajniji od onoga u apogeju. Razlika jest vidljiva golim okom, no samo iskusnim promatračima.

U slučaju loših vremenskih uvjeta (oblačnog neba) promatranje se otkazuje.