Rezultati županijskog natjecanja iz astronomije

Županijsko natjecanje iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u ponedjeljak, 19. ožujka u Gimnaziji ‘Fran Galović’ u Koprivnici.

Natjecalo se ukupno 15 učenika u pet kategorija (4 iz 7. razreda osnovne škole, 1 iz 8. razreda OŠ, petero iz 1. razreda, troje iz 2. razreda i dvojica iz 3. razreda gimnazije). Valja istaknuti da su sudjelovali osnovnoškolci iz tri podravsko-prigorske škole: OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica, OŠ “Vladimir Nazor” Križevci i OŠ “Grgur Karlovčan” Đurđevac. Svi srednjoškolci koji su se natjecali učenici su koprivničke Gimnazije.

U kategoriji sedmih razreda osnovne škole prvo mjesto dijele Luka Lovrenčević i Petar Seleš iz đurđevačke Osnovne škole Grgura Karlovčana; mentorica im je bila Nataša Mikuš. Treće mjesto osvojio je Luka Pisačić, a četvrto Luka Brlek, obojica iz OŠ Vladimira Nazora iz Križevaca pod mentorstvom Tomice Turkovića.

Dorian Karnik bio je prvi (i jedini) u kategoriji učenika osmih razreda. Dorian je učenik OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” iz Koprivnice, a mentor mu je bio Boris Tonc.

Među učenicima prvih razreda srednje škole prvo mjesto osvojila je Marta Kunštić. Drugo su podijelili Lovro Grivić i Ivana Jušić, četvrti je bio Andrija Njerš, a peta Mihaela Matijević. Svi su učenici koprivničke Gimnazije, a mentor im je bio Danijel Kolarić.

Gordan Grgić bio je prvi među učenicima drugih razreda, dok su drugo mjesto podijelile Leticija Crnković i Hana Knežević. Mentor im je bio Marko Vargović.

U kategoriji trećih razreda srednje škole prvi je bio Neven Ožegović, a drugi Stefan Musić. Mentor obojici bio je Marko Vargović.

Kandidati za Državno natjecanje iz astronomije su Marta Kunštić i Neven Ožegović jer su osvojili najviše bodova na testu znanja, a i njihovi praktični radovi odskaču od ostalih.

Gimnazijalci su u pripremama za natjecanje koristili stručnu pomoć i sredstva Astronomskog društva Koprivnica.