Osnovano Astronomsko društvo Koprivnica

“Godina 1996, hladna zimska noć. Sjedimo u ugodnom ozračju kućice za odmor našeg prijatelja i uz čašicu domaćeg vina prisjećamo se starih školskih dana.

U jednom trenutku izašli smo na svjež zrak i zagledali se u zvjezdano nebo. Netko od prisutnih prisjetio se noći provedenih uz stari školski teleskop.

Bilo je to sredinom osamdesetih kada smo u Astronomskoj grupi tadašnje srednje škole činili naše prve astronomske korake. Grupu je osnovao i vodio g. Mladen Antolić, dipl. ing. fizike. Pod njegovim vodstvom grupa je 1987. sudjelovala i na astronomskom natjecanju u Vukovaru gdje je postigla solidne rezultate. Na žalost, nakon samo nekoliko godina djelovanja, odlaskom g. Antolića prestaje i rad Astronomske grupe.

Prisjetivši se tih dana došli smo na ideju da se ponovno organiziramo i utemeljimo, ovaj puta Astronomsko društvo. U razgovoru s g. Antolićem dobili smo podršku za ostvaranje naše ideje. Tako je rođeno Astronomsko društvo Koprivnica.

Želja koja nas je vodila prigodom osnivanja Društva, bila je da svim ljubiteljima astronomije u našem kraju omogućimo aktivnije bavljenje astronomijom, dakle, mogućnost koju generacije prije nas zbog različitih okolnosti nisu imale.

Popularizacijom astronomije za naše članstvo i sve zainteresirane, organizirat ćemo javna predavanja, tečajeve astronomije u srednjim i osnovnim školama, javna promatranja zvjezdanog neba, izložbe i druge aktivnosti.

Na žalost, nemamo za sada zadovoljavajući smještaj (dijelimo prostorije sa Zajednicom tehničke kulture Koprivnice), što nam uz ograničena financijska sredstva predstavlja najveću prepreku u ostvarivanju naših ciljeva. Zahvaljujući i g. Ante Radoniću iz Zagreba, koji je održao zapaženo predavanje (u organizaciji našeg Društva), zanimanje za astronomiju i istraživanje svemira pobudilo je veći broj građana, a također predstavilo naše Društvo u našem kraju.

U zajedničkim nastojanjima u promicanju astronomije, nadamo se uspješnoj suradnji s drugim astronomskim društvima. Stoga novodimo adresu za suradnju, za sada: Tihomir Horčička, Rudolfa Horvata 15, 48000 Koprivnica, tel. 048/623-610″

ČIS, broj 2, 1997/98, Godina XXXX