Učionica astronomije

Mala škola astronomije

  1. Zemlja i nebo – Orijentacija na nebeskom svodu (zemaljski i nebeski koordinatni sustavi). Vrste nebeskih tijela. Prividna i stvarna gibanja nebeskih tijela. Druge pojave privida na zvjezdanon nebu (zviježđa, optički i fizički zvjezdani sustavi, optičke pojave kod promatranja).
  2. Astronomska pomagala – Astronomski dalekozor (teleskop): princip rada i zašto se koristi. Drugi instrumenti i metode koje se koriste u astronomskim opažanjima. Teleskop MEADE LX-200 (svojstva i rukovanje). Prvo promatranje.
  3. Sunčeva obitelj – Sunce. Planeti i njihovi sateliti. Drugi članovi Sunčevog sustava (asteroidi, kometi, meteori). Pojave vezane uz članove Sunčevog sustava (pomrčine i okultacije, mijene ili faze, plimna djelovanja).
  4. Zvjezdana astronomija – Fizička svojstva zvijezda (veličina, temperatura, sjaj, udaljenost, razvrstavanje zvijezda). Poznavanje položaja zvijezda i zviježđa (astrognozija). Promatranje zvjezdanih i međuzvjezdanih objekata (dvojne i višestruke zvijezde, promjenljive zvijezde, zvjezdani skupovi, maglice, naša galaktika).
  5. Daleki Svemir – Galaktike i skupovi galaktika. Teorije o nastanku i razvoju svemira. Promatranje galaktika i galaktičkih objekata.

Cijelu skriptu (.pdf) možete preuzeti ovdje.

Radionica

Stranica sadrži jednostavne papirnate modele nekih astronomskih “uređaja” koji se iz razbibrige mogu izraditi ispisom na papiru, izrezivanjem i lijepljenjem na naznačenim mjestima. Prikazane su pregledne slike modela, dok se klikom na dotične dolazi do pdf formata spremnim za ispis i izrezivanje.

Vrteća karta noćnog neba – Planisfera

Veća i detaljnija vrteća karta noćnog neba se može preuzeti u PDF formatu:

Planisfera

Uputa: Izreži okruglu zvjezdanu kartu po vanjskom rubu. Izreži etui i ovalni prozor u njemu. Savij rubove po isprekidanim crtama i zalijepi s kapljicom ljepila na mjestima označenim kružićem. Umetni kartu u etui. Planisfera prikazuje izgled noćnog neba bilo kojeg dana u godini zavisno o oznakama mjeseca, dana i sata koje se poklapaju.

Ekvatorijalni Sunčani sat

Preuzeti klikom: ovdje.

Kvadrant 1

Preuzeti klikom: ovdje.

Uputa: Na čvrstu nit (“flaks” ili konac) objesite neki teži predmet (na primjer maticu vijka) koji će služiti kao visak. Visina objekta očitava se na stupanjskoj skali kvadranta pomoću niti viska. Uzmite u obzir da objesište viska nije na rubu kvadranta, pa ćete morati uvesti popravak za očitani kut, to jest od očitanja oduzeti oko 3 stupnja.

Kvadrant 2

Preuzeti klikom: ovdje.

Uputa: Na gornji rub kvadranta učvrstite cjevčicu za ciljanje objekata (Mjesec, planeti, zvijezde). Nemojte nikad gledati Sunce kroz cjevčicu, nego namještajte kvadrant dok na listu papira iza cjevčice ne vidite svijetli kružić. Na čvrstu nit (“flaks” ili konac) objesite neki teži predmet (na primjer maticu vijka) koji će služiti kao visak. Visina objekta očitava se na stupanjskoj skali kvadranta pomoću niti viska. Uzmite u obzir da objesište viska nije na rubu kvadranta, pa ćete morati uvesti popravak za očitani kut, to jest od očitanja oduzeti oko 3 stupnja.

Sunčeva ura

Preuzeti klikom: ovdje.

Sunčeva ura 2

Preuzeti klikom: ovdje.

Zvjezdana ura

Preuzeti klikom: ovdje.

Upotreba:

  • Na noćnom nebu nađite Velikog medvjeda i Sjevernjaču.
  • Okrenite se prema Sjevernjači.
  • Okrenite vanjski krug Sata tako da je trenutni mjesec pri vrhu.
  • Okrenite manji/unutarnji krug sve dok se slika Velikog medvjeda ne poravna s istim na noćnom nebu.
  • Očitajte vrijeme. Zapamtite dodati jedan sat kada se računa ljetno vrijeme.

zasukao rukave, provozao miša i nalupao tipke: Tomislav Žic