O nama

Astronomsko društvo Koprivnica osnovano je 11. ožujka 1997. godine. U početku radilo se o nekolicini prijatelja sa zajedničkim zanimanjem za noćno nebo, ali i sjećanjem na sudjelovanje u srednjoškolskoj astronomskoj grupi koju je sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća vodio dipl. ing. Mladen Antolić – odatle se rodila ideja o osnivanju Društva. Prvi predsjednik ADKC bio je Tihomir Horčička.

Jedna od prvih većih aktivnosti ADKC bila je organizacija izleta u Mađarsku povodom promatranja potpune pomrčine Sunca 11. kolovoza 1999. godine. Zatim su naši učenici počeli sudjelovati u državnim natjecanjima iz astronomije te postepeno postizali sve bolje rezultate; danas je naša Klaudija Molnar četverostruka prvakinja države. Društvo je organiziralo i velik broj javnih promatranja teleskopom, predavanja, radionica i drugih aktivnosti, te je razvilo suradnju s brojnim gradskim institucijama i drugim astronomskim udrugama iz Hrvatske i šire.

Temeljni zadatak AD Koprivnica jest popularizacija astronomije i znanosti općenito, pogotovo među mladima, kao i okupljanje zaljubljenika u noćno nebo, održavanje javnih promatranja i drugih aktivnosti, priprema učenika za natjecanja itd.

Internetske stranice AD Koprivnica izradio je i tijekom prvih 15 godina postojanja Društva održavao Tomislav Žic.

Astronomsko društvo Koprivnica član je Zajednice tehničke kulture grada Koprivnice i Hrvatskog astronomskog saveza.

Logo AKTUALNO VODSTVO

Predsjednik:
Marko Vargović
(od 25.3.2022.)

Potpredsjednik:
Tihomir Horčička

Tajnik:
Ivan Gašparić

Članovi Izvršnog odbora:
Ivan Gašparić
Klaudija Molnar
Tihomir Horčička
Marko Posavec