Najava: “Kada kamenje pada s neba”, predavanje u KKC-u Pixel

Meteorit "Križevci"

Kažu da je Thomas Jefferson svojedobno izjavio da će radije povjerovati kako dvojica sjevernjačkih profesora lažu nego da kamenje uistinu pada s neba. Ne znamo je li taj citat točan, ali znamo da kamenje itekako pada s neba, u velikim količinama i svih vrsta i oblika. Sjećamo se svemirske stijene koja je osvijetlila nebo pred zoru u veljači prošle godine iznad ruskog Čeljabinska, čija je detonacija porazbijala prozore i ozlijedila oko 1,500 ljudi.

Prije tri i pol godine sjajan je meteorit ušao u atmosferu iznad naših krajeva, a ubrzo nakon toga je i pronađen istočno od Križevaca – nedavno je i službeno priznat pod nazivom „Meteorit Križevci“. Što su te stijene, odakle dolaze i mogu li nam pasti na glavu doznajte 24. srpnja u 21 sat.

O meteoritima će govoriti Marko Posavec iz AD Koprivnica, a priču o meteoritu Križevci moći ćete čuti iz prve ruke od Ratka Matića, predsjednika Astronomske udruge Perzeidi. Posluži li vrijeme, nakon predavanja bit će održano i promatranje neba teleskopom iz dvorišta Pixela.

Događaj na Facebooku

Meteorit "Križevci"
Meteorit “Križevci”