Snimili smo komet C/2014 Q2 Lovejoy

Glavna atrakcija na večernjem nebu početkom 2015. godine svakako je komet C/2014 Q2 Lovejoy. Na samom je rubu vidljivosti golim okom, ali u dalekozoru i teleskopu izgleda fantastično. Na putu je prema perihelu u koji dolazi 30. siječnja i potom napušta unutarnji Sunčev sustav. Vratit će se za nekih 8.000 godina ili tako nekako.

Kako je večer 13. siječnja bila vedra i nebo bistro, vrijeme nam je jednostavno moralo nečime “zapapriti”. Ovoga je puta odabralo vjetar: puhao je umjeren do jak jugozapadnjak, povremeno možda i s olujnim udarima. Prvotno odabrana lokacija kod bazena na Cerinama stoga je potpuno propala jer vjetar jednostavno nije dopuštao nikakvo promatranje, kamoli snimanje. Stoga smo se odlučili preseliti na šumsku čistinu na Vincekovoj humki, kod Planinarske kuće Rudi Jurić (295 mnv). Tamo su uvjeti bili znatno povoljniji i promatranje je moglo početi.

Kao i za većine vjetrovitih noći, nebo je gledano golim okom izgledalo fantastično, no pogled kroz teleskop otkrio je kako tamo gore sve “pliva” i treperi. Dalibor i Željko postavili su fotoaparate na fiksnim stativima, Ivan se hrvao s teleskopom, dok je Marko osposobio SkyWatcher AllView montažu i pokušao njome snimiti komet. Rezultate možete vidjeti u dolje priloženoj galeriji fotografija.

Posebno nas veseli to što su nam se pridružila i dvojica zainteresiranih studenata Sveučilišta Sjever. Iako nisu znali put do Vincekove humke, upustili su se u pustolovinu noćnog lutanja po šumskoj cesti kako bi se malo smrzavali s nama.

Fotografije su snimili Željko Čiček, Ivan Gašparić, Dalibor Grubačević i Marko Posavec.