Svjetlosno onečišćenje – naš tihi neprijatelj

Što je to svjetlosno onečišćenje (zagađenje)? Zar tako nešto postoji? Kad ugasimo svjetiljku ne ostaje ni otrovan ni bilo kakav drugi trag!

No ipak, pokazalo se da prekomjerno svjetlo itekako može zagađivati čovjekov prirodni okoliš izazivajući mnogobrojne probleme: od zdravstvenih (nesanica, problemi s vidom), ekoloških (nestajanje cijelih populacija noćnih kukaca npr. krijesnica, pomor ptica, morskih kornjača i drugih životinja zbog dezorijentacije), sigurnosnih (zasljepljivanje sudionika u prometu, zapravo olakšano „operiranje“ prijestupnika i kriminalaca), gospodarskih (prekomjerno i nepotrebno trošenje energije), do kulturoloških i astronomskih problema. Mi smo ustvari postali kultura bez noći i zvjezdanog neba.

„Svjetlosno onečišćenje je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana unošenjem svjetlosti proizvedene ljudskim djelovanjem.“
(Zakon o zaštiti okoliša, članak 2 točka 1., 30. rujna 2011.)

Ali, možemo li se mi odreći osvjetljenja u noćnim uvjetima? Svakako ne, jer se dio naših aktivnosti odvija i noću. No osvjetljenje možemo svesti na potrebnu mjeru tako da ne osvjetljavamo nebo, drveće, zidove zgrada, livade pored cesta i drugo što zapravo ne želimo osvijetliti.

Zbog toga nam se čini da prirodu svjetlosnog onečišćenja bolje ocrtava slijedeća definicija: „Svjetlosno onečišćenje ili zagađenje (engl. light pollution) je svaka nepotrebna, nekorisna emisija svjetlosti u prostor izvan zone koju je potrebno osvijetliti.“

Ako pogledamo gornje dvije sličice, možemo vrlo lako zaključiti što su uzročnici svjetlosnog onečišćenja s jedne strane, a s druge strane kako spriječiti odnosno smanjiti svjetlosno onečišćenje.

Svjetlosno onečišćenje uzrokuje neadekvatna odnosno nepravilno postavljena rasvjeta javnih površina i objekata koja svijetli najvećim dijelom prema horizontu i prema nebu.

Sprječavanje (smanjenje) svjetlosnog onečišćenja postiže se postavljanjem rasvjetnih tijela koja osvjetljavaju površine i objekte odozgo prema dolje, a njihova svjetleća površina je paralelna s tlom. To su ekološke svjetiljke. Slične onoj na desnoj slici.

Mi i dalje želimo informirati građane o problemu svjetlosnog onečišćenja. U slučaju zanimanja neke institucije ili udruge za ovu problematiku, možemo organizirati predavanje i razgovor o istoj.

Više o ovoj problematici možete naći na Internetu (npr. u pretraživaču Google upišete pojam za pretragu „svjetlosno onečišćenje“ ili „light pollution“). Evo i nekih internetskih adresa na kojima je obrađeno ovo područje:

Preuzmite našu prezentaciju o svjetlosnom zagađenju (2,1 MB)

Za Astronomsko društvo Koprivnica:
Ivan Gašparić, dipl. ing.

Astronomske pojave u 2023. godini – kalendar nebeskih zbivanja

Kalendar astronomskih zanimljivosti u 2023., po mjesecima. Konjunkcije, pomrčine, okultacije, Mjesečeve mijene, pljuskovi meteora, sve na jednom mjestu.