Najava: 3. Podravska večer pod zvijezdama, Veliki Poganac

Oblaci su nam pokvarili astronomski dio 2. Podravske večeri pod zvijezdama u Hlebinama, ali naš program ide dalje. Sljedeća Večer pod zvijezdama s najbogatijim rasporedom događanja dosad održat će se u Velikom Pogancu u petak, 18. srpnja s početkom od 18 sati. Sudionici će moći saznati zanimljive crtice iz povijesti Velikog Poganca i kalničkog kraja, pogotovo u turbulentnom razdoblju Drugog svjetskog rata, a Društvo žena pripremit će tradicionalnu večeru po prigodnoj cijeni, uz koju će biti poslužena i kalnička izvorska voda, poznata po čistoći i kvaliteti. Osim predviđenih događanja, ostat će vam vremena i za šetnju selom i okolnim krajolikom, a što se tiče astronomije, šire područje Kalnika jedno je od dvije preostale „oaze tamnog neba“ na području Koprivničko-križevačke županije, stoga očekujemo izvrsne uvjete promatranja ako nas posluže vremenski uvjeti.

Program događanja:

PODRUČNA ŠKOLA VELIKI POGANAC

  • 18:00 – 21:00 – Izložba „Kalnik u Drugome svjetskom ratu“
  • 20:00 – Kratko predavanje „Povijesni memento na Kalnik 1941.-1945.“

DRUŠTVENI DOM

  • 18:00 – 20:00 – Eko-večera: kalnički partizanski grah (cijena porcije 10 kn) i kalnička izvorska voda

NOGOMETNO IGRALIŠTE

  • 20:30 – Kratko predavanje o zanimljivostima ljetnog noćnog neba
  • 21:00 – Promatranje noćnog neba teleskopima i dalekozorom

Važno: Muzej grada Koprivnice organizirat će prijevoz kombijem iz Koprivnice, a dio mogu povesti i članovi AD Koprivnica u automobilima. Broj osoba koji možemo prevesti je ograničen, stoga preporučujemo da se prethodno najavite na markoATadkoprivnica.hr ili historiaATmuzej-koprivnica.hr. Polazak kombija bit će najkasnije u 17:30 ispred Muzeja grada Koprivnice.

Večeri pod zvijezdama zamišljene su kao edukativna druženja pod vedrim nebom, spoj povijesti i astronomije – svi zainteresirani mogu naučiti nešto o prošlosti našeg kraja i svemirskim prostranstvima, te postaviti sva pitanja na koja žele doznati odgovore. Program će se održati i ako nebo bude oblačno, a odgodit će se samo u slučaju kiše ili nevremena, o čemu ćemo vas na vrijeme obavijestiti.

Događaj organiziraju Muzej grada Koprivnice, Astronomsko društvo Koprivnica, Općina Rasinja i Društvo žena Veliki Poganac.