Sudjelovali smo na Radionici astrofotografije u Korenici

U Korenici je od 27. do 29. lipnja 2014. održana Radionica astrofotografije u organizaciji AD Korenica i AD Beskraj iz Zagreba. Radionicu je vodio poznati zagrebački astrofotograf Boris Štromar, a na njoj su sudjelovala trojica članova AD Koprivnica: Ivan Gašparić, Božo Mladenović i Marko Posavec.

Osim upoznavanja s osnovnim tehnikama snimanja i obrade astrofotografija, vježbali smo i rad s našom AllView montažom te napravili dosta probnih snimaka noćnog neba ranog ljeta. Astrofotografija se sastoji od velikog broja složenih tehnika i metoda, no Boris je strpljivo sve objašnjavao i pokazivao na primjerima koje su snimili sami polaznici. Sudionike radionice poslužili su i vremenski uvjeti, smetala je samo noćna vlaga i prizemna magla koja nije neobična pojava u Lici.

Posebno zahvaljujemo i domaćinu, predsjedniku AD Korenica Nikoli Mazarekiću, koji se pobrinuo za cjelokupnu logistiku i sve ne-astrofotografske dijelove radionice. Lokacija s koje smo snimali buduća je korenička zvjezdarnica koja bi iduće godine trebala biti pokrivena kupolom od devet metara.

U nastavku pogledajte neke fotografije s radionice koje su snimili naši članovi.