Što nas čeka na nebu u 2015. godini

Ovo je samo kratak pregled nekih od događaja u svijetu astronomije i astronautike koji nas čekaju u novoj godini. Popis, dakako, nije potpun i bit će mnogo više divnih prizora, ali ovo su oni koje najviše iščekujemo.

Počinjemo u veljači, kada najveći Sunčev planet – Jupiter – dolazi u opoziciju, odnosno nasuprot Suncu, gledano sa Zemlje. Tada će nam biti najbliže i u najpovoljnijem položaju za promatranje, a večernje nebo krasit će sve do sredine ljeta.

22. veljače Venera i Mars bit će prividno vrlo blizu na večernjem nebu.

Potpuna pomrčina Sunca 20. ožujka bit će vidljiva samo iz najsjevernijih krajeva Europe, no mi ćemo moći uživati u prekrasnoj djelomičnoj pomrčini u prijepodnevnim satima. Zabilježite taj datum!

Djelomična pomrčina Sunca 20.3.2015. u 10:30 sati
Djelomična pomrčina Sunca 20.3.2015. u 10:30 sati kako će izgledati iz Koprivnice.

Pomrčina Mjeseca 4. travnja neće biti vidljiva iz naših krajeva.

Negdje krajem ožujka ili početkom travnja, NASA-ina svemirska sonda Dawn trebala bi stići do najvećeg patuljastog planeta Sunčeva sustava, Ceres (Cerere). S promjerom od oko 950 kilometara, to je najveće tijelo u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, a Dawn (“Zora”) će nam poslati prve njegove fotke iz neposredne blizine. Za razliku od većine asteroida, Ceres je dovoljno velika da bude okruglog oblika.

23. svibnja Saturn je u opoziciji. Njega i Jupitera ćemo se propisno nagledati sljedeće godine, a bit će tu i Venera.

Jupiter i Venera približit će se u lijepoj večernjoj konjunkciji 1. srpnja.

14. srpnja imamo spektakl – tada bi svemirska sonda New Horizons trebala proletjeti pored nekadašnjeg planeta, a sada patuljastog planeta Plutona, i poslati nam prve slike tog dalekog smrznutog svijeta. Cijeli astronomski svijet ih željno iščekuje. Uvijek je lijepo prvi put vidjeti kako izgleda jedan novi svijet, pogotovo onaj koji je tako dugo nosio titulu najdaljeg planeta.

U noći s 12. na 13. kolovoza ponovno nam dolaze Perzeidi i ove godine im Mjesec neće smetati, pa očekujemo lijepu predstavu.

28. rujna napokon imamo potpunu pomrčinu Mjeseca, nakon četiri godine pauze. Počinje oko 2:30 u noći i traje sve do zalaska Mjeseca, odnosno do jutra.

28. listopada imamo blisku konjunkciju Venere i Jupitera na jutarnjem nebu, a dva dana kasnije još bolju, kada će im se pridružiti i Mars.

Pored svega toga svoje će aktivnosti, dakako, organizirati i Astronomsko društvo Koprivnica. Malo je rano da vam ih preciznije najavljujemo, ali očekujte javna promatranja (pod uvjetom da se vrijeme napokon malo sredi), popularno-znanstvena predavanja i svašta drugo. Nastavit ćemo i s Podravskim večerima pod zvijezdama – možda u nešto drugačijem obliku nego prethodnih godina.

Sve najbolje u 2015. želi vam Astronomsko društvo Koprivnica!