U spomen: Dragan Radmilović (1954. – 2014.)

S velikim iznenađenjem i tugom primili smo vijest o tragičnoj smrti našeg cijenjenog suradnika i velikog prijatelja, gospodina Dragana Radmilovića koja ga je zadesila na popularizacijskom seminaru o astronomiji u mjesnoj osnovnoj školi u Sutomoru u Crnoj Gori.

Dragan je bio jedan od najvećih popularizatora astronomije u široj regiji, tj. na prostorima bivše Jugoslavije. Obilazio je škole u malim mjestima Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, gdje je održavao popularna predavanja i javna promatranja vlastitim teleskopom. Surađivao je s brojnim astronomima amaterima i njihovim udrugama u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Kosovu i Crnoj Gori.

Upoznao sam ga 2010. godine na društvenoj mreži Facebook, a kasnije i osobno kada je doputovao u Koprivnicu na naše javno promatranje u rujnu 2011. Otad je počela plodna suradnja između nas dvojice, ali i AD Koprivnica sa Savezom astronoma amatera Srbije. Dolazio je više puta na naša javna događanja, zadnji puta u prosincu prošle godine. Isto tako, susretali smo se s njime na raznim astroamaterskim susretima i zbivanjima u Daruvaru, Tuzli, Beogradu, Varešu i Osijeku. Pomagao nam je i u pripremama naših mladih astronoma za natjecanja, a najviše u promidžbi naše udruge i astronomije općenito putem društvenih mreža, tiskovnih medija, te u radio i televizijskim emisijama u Beogradu i Pančevu u kojima je sudjelovao.

Bio je divan prijatelj, uvijek nasmijan i uvijek spreman da pomogne. Zbog svega toga njegovom smrću jako smo mnogo izgubili i mi u AD Koprivnica, a sigurno i cjelokupna amaterska astronomija na ovim prostorima.

Slava mu! Počivao u miru.

Za AD Koprivnica: Ivan Gašparić

In memoriam: Dragan Radmilović (1954. - 2014.)