Predstavili smo novinarima kameru Hrvatske meteorske mreže

Snimio Marko Posavec.

Automatska kamera za snimanje meteora, dio Hrvatske meteorske mreže, predstavljena je u petak, 19. veljače, djelatnicima lokalnih medija. Kamera je početkom ove godine postavljena na krov Gimnazije “Fran Galović” i, podsjetimo, u noći s 8. na 9. veljače snimila je svoj prvi meteor.

– Hrvatska meteorska mreža trenutno ima 25 do 30 kamera; ovo bi nominalno trebala biti 31., ali nisu sve aktivne u isto vrijeme – pojasnio je predsjednik AD Koprivnica Marko Posavec. – To je mreža svojevrsnih nadzornih kamera koje snimaju nebo svake vedre noći i bilježe pojave meteora.

A prije nešto više od deset dana kamera je zabilježila i svoj prvi ulov.

– Negdje oko pola dva u noći 9. veljače uhvatili smo prvi meteor, nije bio ni po čemu poseban osim po tome što nam je bio prvi – rekao je Posavec. – No, posebno su nam zanimljivi veći primjerci koji mogu kao posljedicu imati i pad meteorita, kao što se to dogodilo 2011. godine kada je na polju kod Majurca pronađen meteorit Križevci.

Snimio Marko Posavec.

Sustav je trenutno u probnom radu, istaknuo je član AD Koprivnica Ivan Gašparić, te najavio kako bi sve to skupa trebalo u potpunosti profunkcionirati do kraja veljače. – HMM djeluje već gotovo 10 godina te je već otkriveno i nekoliko novih meteorskih potoka, a nadamo se da će se i kod nas dogoditi nešto kao i kod Križevaca, da nađemo neki meteorit koji će pasti negdje ovdje u okolici Koprivnice.

Svakako je bitno istaknuti, dodao je Gašparić, ljude iz HMM-a koji su najzaslužniji za cijeli taj projekt: poznatog profesora Korada Korlevića, dr. Željka Andreića, Damira Šegona iz Pule te Denisa Vidu iz Valpova.

Novinarima se u ime Gimnazije “Fran Galović” obratio profesor fizike i matematike Marko Vargović koji je rekao kakvi se točno rezultati očekuju od uključenja Koprivnice u Hrvatsku meteorsku mrežu. – Gimnazija već dugo surađuje s AD Koprivnica. ADKC nam svake godine pomaže u pripremi učenika za natjecanje, a kao što znate Gimnazija svake godine ima nekoliko učenika na državnim natjecanjima. U sljedećih nekoliko godina očekujemo da će upravo naši učenici raditi s ovom kamerom. To je pogotovo korisno učenicima 3. i 4. razreda koji znaju već dosta informatike, matematike i fizike, pa se polako mogu početi baviti i pravim znanstvenim radom.

Podsjetio je i kako su, između ostaloga, studenti prof. Korlevića upravo ovakvim projektom napravili svoje prve znanstvene korake, a kao što znamo zvjezdarnica u Višnjanu poznata je i u svjetskim razmjerima, ne samo u Hrvatskoj.

– S naše strane nije bilo dileme, ravnatelj Vjekoslav Robotić objeručke je prihvatio ovaj projekt – istaknuo je Vargović. – Jedna kamera postoji u Križevcima, jedna i u Varaždinu i time je sada sjeverozapadna Hrvatska dobro pokrivena i u slučaju pada meteorita bit će vrlo jednostavno napraviti triangulaciju.

Mladi član AD Koprivnica Filip Triplat astronomijom se, kaže, bavi od četvrtog razreda osnovne škole. – Kamera je tu prvenstveno s razlogom da bismo mogli pratiti meteore koji prolaze iznad Hrvatske, a takve snimke mogu dobro doći učenicima koji idu na natjecanja za izradu praktičnih radova. Ja se u radovima za natjecanja još nisam bavio meteorima, ali sad kad imamo kameru mogao bih početi – rekao je Filip.

Dodajmo za kraj kako je kamera postavljena na inicijativu Astronomskog društva Koprivnica i Gimnazije “Fran Galović”. Samu kameru donirala je Hrvatska meteorska mreža, a računalo te potrebne kablove i adaptere financirala je Zajednica tehničke kulture grada Koprivnice u iznosu od oko pet tisuća kuna.

Važno je razlikovati

meteoroid – maleno kameno ili metalno nebesko tijelo koje putuje svemirom prije ulaska u Zemljinu atmosferu. Pod meteoroidima smatramo tijela veličine između zrnca prašine i jednog metra u promjeru – tijela manja od toga zovemo mikrometeoroidima.

meteor – svjetlosni trag koji na nebu ostavlja meteoroid jednom kad uđe u atmosferu. Zbog svoje velike brzine, pri sudaru s česticama zraka meteoroid postiže vrlo visoke temperature te najčešće nestaje u djeliću sekunde.

meteorit – dio meteoroida koji preživi prolazak kroz Zemljinu atmosferu te padne na tlo.

Snimio Marko Posavec.

Snimio Marko Posavec.

Snimio Marko Posavec.

Snimio Marko Posavec.

Slijeva nadesno: Marko Posavec, Ivan Gašparić, Filip Triplat i Marko Vargović. Snimila Nela Carek.

Snimila Nela Carek.

Snimila Nela Carek.

Snimio Marko Posavec.

Ivan Gašparić. Snimio Marko Posavec.

Snimio Marko Posavec.

Snimio Marko Posavec.

Prof. Marko Vargović. Snimio Marko Posavec.

Snimio Marko Posavec.

Filip Triplat. Snimio Marko Posavec.