Održali smo Svemirski vikend u Koprivnici

“Svemirski vikend u Koprivnici” bio je središnji događaj kojim je Astronomsko društvo Koprivnica proslavilo 20 godina neprekidnog rada. Održan je od 30. studenog do 3. prosinca, odnosno od četvrtka do nedjelje.

Svemirski vikend u Koprivnici počeo je u četvrtak, 30. studenoga okupljanjem članova Astronomskog društva Koprivnica i drugih zainteresiranih u Gimnaziji “Fran Galović”.

Nakon projekcije kratkog videa o dva desetljeća rada AD Koprivnica, astrofizičar dr. sc. Dario Hrupec održao je predavanje na temu “Kombinirani pristup u astronomiji – prvi rezultati”.

U petak, 1. prosinca, program je počeo predavanjem dr. sc. Branka Hanžeka u Gimnaziji “Fran Galović” o stoljeću Einstenove relativističke kozmologije, a nastavio se predavanjem Ante Radonića o svemirskim letovima danas i u bliskoj budućnosti. Nakon toga svi okupljeni otišli su na domjenak i druženje u Domu Zajednice tehničke kulture grada Koprivnice. Nažalost, loši vremenski uvjeti omeli su planirano promatranje neba.

Subotnji program počeo je okupljanjem domaćih članova i gostiju do otprilike 11:30. Kako su članovi Astronomskog društva Beskraj s drugim predavačem Vedranom Vrhovcem javili da dolaze tek popodne oko 15 sati, možebitno promatranje Sunca odgodili smo za poslije ručka.

Prvo predavanje održao nam je dr. sc. Željko Andreić, profesor fizike na Rudarsko-geološkom fakultetu u Zagrebu i poznati astronom amater uključen u mnoge važne projekte astronomije u Hrvatskoj i ujedno dugogodišnji prijatelj naše udruge. Radi se o desetoj obljetnici važnog i uspješnog projekta hrvatskih astronoma – Hrvatske meteorske mreže (HMM). Tu se pokazalo da se velikim zalaganjem jedne stručne grupe ljudi može napraviti mnogo i s jako skromnom opremom. Hrvatska meteorska mreža je danas cijenjena u svijetu jer je otkrila i nove meteorske potoke, a posebno se istakla 2011. godine proračunom mjesta pada poznatog Križevačkog meteorita i organiziranjem na kraju uspješne potrage za njim. Danas ova mreža raspolaže s tridesetak kamera za snimanje meteora od kojih je više od 20 stalno aktivno, a jedna je zalaganjem AD Koprivnica i Zajednice tehničke kulture grada Koprivnice postavljena na krovu Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica. Stručna grupa HMM je razvila i novu platformu za podršku kamera zasnovanu na Raspberry Pi tehnologiji koja će s vremenom zamijeniti postojeću PC platformu.

Tada je uslijedilo kraće druženje u opuštenijem ozračju pa odlazak na ručak u restoran Zrinski.

Po povratku u Dom ZTK GK nastavili smo se družiti u očekivanju naših gostiju iz Zagreba. Kad su oni stigli, ispratili smo našeg prvog predavača.

Poslije toga uslijedilo je i drugo predavanje tog dana o problematici svjetlosnog onečišćenja našeg gosta Vedrana Vrhovca. Prema postojećim istraživanjima svjetlosno onečišćenje i kod nas i u svijetu se nažalost pojačava, jer nova rasvjeta zasnovana na LED tehnologiji koja zamjenjuje klasičnu rasvjetu ima spektar pomaknut prema plavom dijelu što rezultira nezdravim svjetlom za ljude i druga živa bića, a i takvo svjetlo se jače raspršuje u atmosferi.

Kod nas je dodatan problem što je usvojen Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, ali ne i uredba o njegovom provođenju najvećim dijelom zato što svjetlotehničarski lobi gura svoja rješenja koja ustvari vode još jačem svjetlosnom onečišćenju.

Nakon toga nastavili smo se opuštenije družiti s našim gostima. Astronomsko društvo Koprivnica je za uspomenu na ovo druženje svim sudionicima poklonilo mali suvenir – privjesak za ključeve s lampicom na kojem je otisnut mali logotip naše udruge. Našim dugogodišnjim aktivnim članovima, kao i našim dugogodišnjim suradnicima i prijateljima iz drugih astronomskih udruga dodijelili smo i pismena priznanja. Astronomsko društvo Koprivnica primilo je plaketu Hrvatskog astronomskog saveza za 20 godina djelovanja.
Neki od gostiju morali su krenuti kući pa smo ih ispratili. Manju grupu preostalih gostiju poveli su na večeru u restoran Kalimero članovi Izvršnog odbora AD Koprivnica Tihomir Horčička i Ivan Gašparić.

Ujutro u nedjelju u 10 sati spomenuti članovi IO AD Koprivnica našli su se s preostalim gostima u Domu ZTK, poslije čega smo ih poveli na kavu i kratko druženje u Caffe bar Stars.

Negdje oko 11 sati ispratili smo naše goste na put te je tako završio naš Svemirski vikend u Koprivnici posvećen obilježavanju 20 godina našeg djelovanja.