Promatranje večernjih planeta i pomrčine Mjeseca 16.7.2019.

U utorak 16. srpnja 2019. Mjesec je bio u fazi uštapa i ujedno je njegova djelomična pomrčina koja je trajala od oko 20:00 UTC (22 h po lokalnom) vremenu pa do otprilike 23:00 UTC (1 h po lokalnom vremenu). Koncentrirali smo se na vidljiviji dio pomrčine kada je Mjesec ulazio u Zemljinu sjenu i izlazio iz nje. Zbog toga što je ovo događanje bilo usred radnog tjedna nismo ispratili kraj pomrčine.

Za nekoliko dana tj. 20./21. srpnja navršava se i 50 godina od povijesnog spuštanja i prvih koraka čovjeka po Mjesecu (Neil Armstrong – misija Apollo 11) pa smo i to obilježili te objasnili i promotrili gdje se to našem prirodnom satelitu zbilo.

Na početku događanja od 21:30 pozabavili smo se teleskopskim promatranjem planeta Saturna i Jupitera koji su cijelog ovog ljeta navečer u povoljnom položaju za promatranje.

Promatranje je bilo zamišljeno kao druženje članova Astronomskog društva Koprivnica s pravom javnosti, tj. mogli su nam se pridružiti naši uzvanici i svi ostali građani koje zanima astronomija. Oni su to sasvim dobro iskoristili, tako da je na promatranju bilo stotinjak sudionika.