Održana radionica iz astronomije za učenike nižih razreda osnovne škole (27. – 28.11.2020.)

U petak 27. studenog i subotu 28. studenog 2020. u Domu ZTK u Koprivnici održana je radionica iz astronomije za učenike nižih razreda osnovne škole u organizaciji Astronomskog društva Koprivnica, a vodio ju je tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božićević, mag. theol.

Prijavljeno je ukupno 10 učenica i učenika, no dvoje je odustalo dan ili 2 prije zbog bolesti. Od osmoro učenika većina je bila iz prvog razreda te po jedan iz drugog i četvrtog razreda. Program radionice završilo je ukupno šestoro učenika, jer drugi dan dvojica nisu došli. U ovom tekstu nećemo spominjati imena učenika, a oni, njihovi prijatelji i roditelji moći će se prepoznati u našoj maloj galeriji fotografija s radionice.

Radionica se sastojala od upoznavanja sa Sunčevim sustavom i svemirom općenito. Nakon upoznavanja s pojedinim objektom, učenici su ga bojali u dobivenim bojankama, a rješavali su i nekoliko zadataka. Da je bilo sreće s vremenom održali bismo i teleskopsko promatranje večernjih planeta i Mjeseca.

Prvi dan (petak 27.11.) učenici su se od 18 do 19:45 upoznali s članovima Sunčevog sustava do Jupitera s uključenim asteroidima i kometima te ih vrijedno i uredno obojali u svojim bojankama.

Drugi dan (subota 28.11. od 16 do 17:45) počeli smo s kraćim predstavljanjem Astronomskog društva Koprivnica (računalna prezentacija tajnika Ivana Gašparića). Zatim je voditelj radionice nastavio učenike upoznavati s ostatkom Sunčevog sustava, a oni su pažljivo pratili i dalje ispunjavali svoje bojanke. Na kraju je svaki polaznik izradio svoj papirnati model Sunčevog sustava.

Polaznici su pokazali zavidno predznanje i zanimanje za izloženo gradivo.

Istaknimo na kraju da smo se na našoj radionici striktno pridržavali svih propisanih epidemioloških mjera, što je vidljivo i na fotografijama.