Velika konjunkcija Jupitera i Saturna 2020. – gdje, kada i kako ju vidjeti

Blizak susret najvećih planeta Sunčeva sustava

Kraj godine obilježit će izniman astronomski događaj. Nakon što Sunce zađe na zimski solsticij, nad jugozapadnim obzorom pojavit će se sjajna “dvostruka zvijezda”. Bit će to izuzetno bliska konjunkcija dvaju najvećih planeta Sunčeva sustava, Jupitera i Saturna.

Datum je 21. prosinca 2020., a vrijeme nakon zalaska Sunca – od otprilike 16:30 pa sve do zalaska Jupitera i Saturna oko 18:30. Konjunkcija će biti nisko na jugozapadu.


Konjunkcija je u astronomiji “susret” dvaju ili više nebeskih tijela. Mogu se susresti neki planet i neka zvijezda, dva planeta, Mjesec i neki planet ili bilo koja druga dva nebeska tijela. Mjesec kruži oko Zemlje, a planeti oko Sunca i na tim svojim putovanjima ponekad se prividno približe jedni drugima na nebeskom svodu. Tu se uvijek radi o prividnom približavanju: nebeska tijela u konjunkciji izgledaju nam blizu jer su nam na istoj liniji vida, no u stvarnosti su jako daleko jedno od drugoga.

Susret Jupitera i Saturna toliko je poseban da ima vlastiti naziv: velika konjunkcija.

Prikaz konjunkcije
Što je zapravo konjunkcija. Prikaz u programu Starry Night. Gledamo okomito na ravninu ekliptike oko 16 astronomskih jedinica (2,4 milijarde kilometara) daleko od Zemlje.

Koliko je ovakva konjunkcija rijetka

Jupiteru treba nešto manje od 12 Zemljinih godina da obiđe oko Sunca, a Saturnu 29 i pol. Budući da svi planeti Sunčeva sustava kruže u manje-više istoj ravnini, ova se dva plinovita diva na našem nebu susretnu svakih dvadesetak godina. No, nije svaka konjunkcija ista. Neke su jako bliske, ali se dogode na danjem nebu ili preblizu Suncu da bi bile dobro vidljive – takva je bila konjunkcija 2000. godine. Neke nisu tako lijepe jer su planeti razmaknuti više od jednog stupnja, što znači da bi između njih stala dva puna Mjeseca.

21. prosinca Jupiter i Saturn bit će razmaknuti samo 6 lučnih minuta, odnosno 0,1 stupanj. Zadnji put su bili tako blizu – pa i malo bliže – 1623. godine, no tada su vjerojatno bili preblizu Suncu da bi bili vidljivi. Velika konjunkcija u kolovozu 1563. bila je vidljiva, ali s nešto većim razmakom: 6,8 lučnih minuta.

Da bismo našli bližu konjunkciju od ove koja je uz to bila dobro vidljiva, moramo posegnuti čak 800 godina u prošlost. U ožujku 1226. Jupiter i Saturn primaknuli su se na samo 2,1 lučnu minutu. Drugim riječima, bili su trostruko bliže nego što će biti za nekoliko dana. Tada su ljudskom oku vjerojatno izgledali spojeni, kao jedna “zvijezda”.

Konjunkcija Jupitera i Saturna 1226. godine
Konjunkcija Jupitera i Saturna 5. ožujka 1226. godine, simulirani prikaz (Stellarium). Planeti su tada na jutarnjem nebu bili razmaknuti oko 2 lučne minute i vjerojatno ih nije bilo moguće razlučiti golim okom.

Stoga ovako bliska velika konjunkcija uistinu jest rijetka pojava. Sljedeća je na redu u studenom 2040., no planeti će biti razmaknuti više od stupnja i blizu Suncu. Nešto ljepša bit će ona u travnju 2060. kada će u blizini biti i Venera i Plejade. No, sljedeća ovako dobra na rasporedu je tek 2080. godine. Tko živ…

Dvostruka ili jedna zvijezda?

Hoće li Jupiter i Saturn uvečer 21. prosinca izgledati spojeni? Najvjerojatnije neće, barem osobama s dobrim vidom. Svakako će biti neobičan prizor: dvije svijetle “zvijezde” nisko na sumračnom nebu, jedna sjajnija od druge, nevjerojatno blizu jedna drugoj.

Činjenica je da nitko zapravo ne zna kako će točno ova konjunkcija izgledati ljudskom oku i mozgu. Razlog je jednostavan: nitko danas živ još nije vidio taj prizor. Astronomski i optički izračuni su jedno, no ljudska percepcija je nešto drugo. Odličan primjer toga je takozvana Mjesečeva iluzija – kada nam Mjesec nisko nad obzorom izgleda veći nego što zapravo jest.

To znači da ako će vam Jupiter i Saturn izgledati spojeni, u redu je. Ako će osobi do vas izgledati razdvojeni, to je također u redu.

Sasvim je sigurno i da neće “najednom zasjati” ili “bljesnuti”, kako navode neki dubiozni izvori.

Kada promatrati

Glavna predstava na rasporedu je 21. prosinca, no Jupiter i Saturn već su sada blizu i svake večeri sve bliže. Nalaze se nisko na jugozapadnom nebu i vidljivi su ubrzo nakon zalaska Sunca:

Jupiter i Saturn 14.12.2020.
Jupiter i Saturn 14. prosinca 2020. u 17 sati. Simulacija u programu Starry Night.

U srijedu i četvrtak, 16. i 17. prosinca pridružit će im se tanak Mjesečev srp. To će također biti odlična prilika za fotografiranje:

Jupiter, Saturn i Mjesec, 17.12.2020.
Mjesec, Jupiter i Saturn, 17. prosinca 2020. u 17 sati. Simulacija u programu Stellarium.

Jupiter i Saturn najviše će se približiti u ponedjeljak, 21. prosinca. Bit će dovoljno blizu da se vide zajedno u vidnom polju jačeg dalekozora ili manjeg teleskopa.

Velika konjunkcija Jupitera i Saturna 21.12.2020.
Jupiter i Saturn sa svojim mjesecima, kako će ih se moći vidjeti 21.12. teleskopom. Simulacija u programu Stellarium.
Konjunkcija Jupitera i Saturna 21.12.2020.
Pogled prema jugozapadu 21. prosinca 2020. u 17 sati. Simulacija u programu Stellarium. Jupiter i Saturn bit će vidljivo razdvojeni, za razliku od ovog širokokutnog prikaza.

Kako promatrati

Izađite van pola sata nakon zalaska Sunca, od otprilike 16:30 ili malo kasnije. Pobrinite se da vam ništa ne ometa pogled prema jugozapadu – zgrade, visoko drveće ili brda.

Jupiter ćete vjerojatno odmah spaziti, vrlo je sjajan, čak i u blijedom sjaju sumraka. Odmah do njega, gore desno, bit će nešto manje sjajan Saturn. Možda će vam izgledati kao da se dodiruju.

Jači dalekozor ili manji teleskop otkrit će vam četiri najveća Jupiterova mjeseca – Io, Europu, Ganimed i Kalisto, kao i prekrasne Saturnove prstene. Malo većim teleskopom vidjet ćete oblačne pruge na Jupiteru te neke Saturnove mjesece, a možda i Cassinijevu pukotinu u njegovim prstenima.

Treba napomenuti kako uvjeti za promatranje većim teleskopima neće biti dobri. Planeti će se nalaziti nisko na nebu, u 17 sati bit će svega 12° iznad obzora. Tamo je atmosfera uskomešana i vidljivost je slaba.

A ako se želite okušati u fotografiranju ove konjunkcije, Alan Dyer ima niz odličnih savjeta.

Sve to skupa neće dugo trajati. Jupiter i Saturn zaći će već oko 18:30 i to će biti kraj predstave. Sljedećih dana još će biti blizu, ali polako će se udaljavati.

Sažetak

  • Jupiter i Saturn 21. prosinca bit će u najbližoj vidljivoj konjunkciji u posljednjih 800 godina.
  • Nalazit će se nisko na jugozapadu nakon zalaska Sunca.
  • Bit će vidljivi od otprilike 16:30 do 18:30.
  • Golim okom vjerojatno će ih se moći razlučiti kao dva odvojena nebeska tijela. No, bit će vrlo blizu, samo 6′ jedan od drugoga.
  • 16. i 17. prosinca neće još biti tako blizu, ali pridružit će im se Mjesec.
  • Nakon 21. prosinca iz dana u dan polako će se udaljavati.

Je li Betlehemska zvijezda možda bila upravo bliska konjunkcija sjajnih planeta? Više o tome možete pročitati u Astroučionici ili Zvjezdarnici.