Članovi AD Koprivnica na 10 dana astronomije u Daruvaru

Petero članova Astronomskog društva Koprivnica ove je godine posjetilo tradicionalnu manifestaciju “10 dana astronomije u Daruvaru”.

Božo Mladenović, Tihomir Horčička i Ivan Gašparić u Daruvaru su bili u ponedjeljak, 27. rujna, i to na predavanju Ante Radonića “Astronautika danas i sutra”. Ante je okupljenima govorio o nedavnim i skorašnjim misijama na Mars, Merkur i druga tijela Sunčevog sustava, kao i o razvojnim i pokusnim aktivnostima raznih državnih, međunarodnih i privatnih svemirskih agencija i tvrtki.

Nakon predavanja družili su se s domaćinima iz AD Kumova slama Daruvar te “susjedima” iz križevačke Astronomske udruge Perzeidi, a u Koprivnicu su se vratili oko ponoći.

Nekoliko dana kasnije, u petak i subotu 1. i 2. listopada, u Daruvaru su bili članovi ADKC Fabian i Željka Perošić. Fabianove dojmove prenosimo u nastavku.

“Ove se godine, jedanaesti put, u Daruvaru od 24. rujna do 3. listopada održala manifestacija Deset dana astronomije (10 DA). Kao članovi Astronomskog društva Koprivnica, moja mama i ja otputovali smo u Daruvar na dva predavanja.

U petak, 1. listopada 2021., dr.sc. Vibor Jelić održao je predavanje “Magnetsko polje naše Galaksije”. Znanstvenik koji radi na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu i izvanredni je profesor na Fizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu na pojednostavljen i vrlo zanimljiv način govorio je o istraživanju i otkrićima svog tima vezanima uz magnetsko polje naše Galaksije. Kroz predavanje gospodin Jelić objasnio je metode kojima se istražuju magnetska polja u našoj galaksiji, kako magnetska polja oblikuju međuzvjezdanu tvar te rezultate istraživanja magnetskih polja pomoću radioteleskopa LOFAR. LOFAR (Low-Frequency Array) trenutačno je najosjetljiviji radioteleskop na svijetu koji se nalazi u Nizozemskoj, a ima stanice i u Njemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj i Poljskoj. Nakon predavanja dodatno smo porazgovarali s gospodinom Jelićem o neobičnom otkriću njegovog tima vezanom uz orijentaciju čestica međuzvjezdane tvari. Naime, otkriveno je da se takve čestice orijentiraju uvijek okomito na magnetske silnice. Naš smo razgovor zabilježili i fotografijom.

2. listopada 2021., u subotu, predavanje je održao dr.sc. i aktualni gradonačelnik Splita Ivica Puljak. Pred prepunom dvoranom gospodin Puljak održao je predavanje “Jesmo li sami u svemiru? Je li to dobra ili loša vijest?” Kroz predavanje gospodin Puljak govorio je o Fermijevom paradoksu, Kardeševoj skali i o mogućnostima postojanja inteligentnog života u svemiru. Nažalost, ili možda ipak na sreću, na kraju predavanja nismo dobili jednoznačni odgovor na pitanje iz naslova predavanja. Nakon predavanja porazgovarali smo s gospodinom Puljakom te smo i taj razgovor zabilježili fotografijom.

Na kraju smo ostali i na cjelovečernjem druženju s članovima Astronomskog društva “Kumova slama” i njihovim gostima koji su nas, kao izvrsni domaćini, počastili domaćim čobancem, kolačima i pićem.

Stekli smo nova poznanstva i uspostavili nove kontakte te smo puni entuzijazma za organizaciju nečeg sličnog i kod nas u Koprivnici napustili prekrasan grad Daruvar.

Ovim se putem želimo i zahvaliti svim kolegama iz Astronomskog društva “Kumova slama” na velikodušnom gostoprimstvu te im još jednom od srca čestitati na izvrsnoj organizaciji cijele manifestacije 10 DA.”

Fabian Perošić