Mihael Petrić predstavio svoje astrofotografije na izložbi u Ludbregu

Izložba astrofotografija člana AD Koprivnica Mihaela Petrića otvorena je u petak, 29. listopada u dvorcu Batthyany u Ludbregu.

Mihael je magistrirao financijsku i poslovnu matematiku na zagrebačkom PMF-u, a zaposlen je u kontroli zračnog prometa u Zagrebu. Fotografijom se bavi već dugo, a u posljednje vrijeme područje interesa mu je astrofotografija. Na izložbi u Ludbregu predstavljen je dio njegovih radova nastalih u proteklih nekoliko godina; od širokih panorama Mliječne staze do blijedih maglica dubokog svemira, uz pokoji Mjesec i atmosferske pojave.

— Većinu života živio sam u centru grada iz kojeg je ponekad teško uopće vidjeti koju zvijezdu na nebu. Međutim, nakon što sam preselio malo van grada, gdje je puno mrkliji mrak, spletom okolnosti ostao sam budan nekoliko noći i primijetio da je nebo jako vedro. Malo po malo počeo sam amaterski fotografirati da bih se kasnije prebacio na malo bolju opremu — ispričao je Mihael za CZKI.

Nazvana “Zoom in, zoom out”, izložba je imala zanimljiv koncept. Na podu ispred fotografija bile su postavljene tri crte, na različitoj udaljenosti od samih fotografija. Stojeći na najdaljoj, posjetitelj izložbe vidio bi fotografiju kakvu bi otprilike vidio objavljenu na društvenim mrežama. Na srednjoj crti, nešto bliže, vidjelo bi se više detalja, a na najbližoj, i još k tome uz povećalo, otkrilo bi se još mnogo više.

Izložba je organizirana u sklopu programa “Ludbreg petkom” koji provodi Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”, a otvorio ju je ravnatelj CZKI-ja Branko Dijanošić.

Više informacija i fotografija pogledajte na stranicama Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg.