Međunarodna noć promatranja Mjeseca 2021. u Koprivnici

Astronomsko društvo Koprivnica ove se godine pridružuje inicijativi Međunarodna noć promatranja Mjeseca (International Observe the Moon Night). Riječ je o inicijativi pod pokroviteljstvom NASA-e i misije Lunar Reconnaissance Orbiter koja svake godine okuplja astronome – profesionalne i amatere, ljubitelje neba, našeg prirodnog satelita i prirode općenito.

Međunarodna noć promatranja Mjeseca organizira se svake godine u vrijeme jeseni na sjevernoj Zemljinoj polutci, kada je Mjesec oko prve četvrti. Tada je u povoljnoj mijeni za promatranje: nije previše mlad, kada je njegov veći dio taman i nevidljiv, niti je blizu uštapa, kada je vrlo sjajan i reljef mu je slabog kontrasta.

Mjesec je fazu prve četvrti prošao 13. listopada. Ovogodišnja Međunarodna noć promatranja Mjeseca na rasporedu je u subotu, 16. listopada. Mjesec će tada biti 85% osvijetljen.

Astronomsko društvo Koprivnica tim povodom organizira javno promatranje Mjeseca teleskopima. Održat će se u centru grada (Zrinski trg) s početkom u 19 sati. Pridružiti se mogu svi i sudjelovanje je naravno besplatno. Osim Mjeseca, promatrat ćemo i planete Jupiter i Saturn. Očekivano trajanje promatranje je do 21 ili 22 sata.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, promatranje se odgađa za isto vrijeme u nedjelju ili prve sljedeće povoljne večeri.

Više o Međunarodnoj noći promatranja Mjeseca

Međunarodna noć promatranja Mjeseca godišnja je popularno-znanstvena manifestacija. Cilj joj je potaknuti promatranje Mjeseca i podići svijest o njegovoj važnosti za istraživanje Sunčeva sustava, svemira, ali i Zemlje. Sudjelovati može svatko na svijetu, osobno ili na daljinu. Prvi put je organizirana 2010. Danas obično ima više od 500 pojedinačnih događaja u više od 40 država svijeta.

Ako ne možete sudjelovati u promatranju, možete se uključiti u neki od prijenosa uživo. Sve informacije i poveznice dostupne su na stranici Observe the Moon Night.