Meteor, satelit ili avion: Kako znati što je na fotografiji

Snimili ste nešto na nebu, a niste sigurni što je? Ovaj vam kratak vodič može pomoći.

Uhvatili ste svoj prvi meteor! Ili barem tako mislite. Fotografirali ste noćno nebo dugom ekspozicijom u vrijeme kada ste pročitali da je aktivan neki pljusak meteora i na slici vam je ostao sjajan trag. No, nisu svi svijetli tragovi na fotografijama meteori. Pripremili smo kratak vodič koji vam može pomoći u identifikaciji te intrigantne crte na vašoj fotografiji.

Onima koji nemaju puno iskustva s promatranjem noćnog neba sve te crte mogu djelovati slično i lako je zamijeniti meteor za, primjerice, avion. Nitko, uostalom, ne gleda u nebo baš cijelo vrijeme tijekom snimanja pa je moguće da je proletio dok niste gledali, zar ne? No, meteore nije tako jednostavno uhvatiti. U ovoj fotogaleriji, primjerice, možda su svega dva meteora. Ostalo su zrakoplovi i sateliti.

Je li to avion?

Avione je najlakše prepoznati. Imaju neka konstantna, ali i neka treptajuća svjetla. Zbog toga na fotografiji snimljenoj dugom ekspozicijom ostavljaju i neprekinute i isprekidane tragove. Ponekad i višestruke, ovisno o kutu pod kojim prolaze i udaljenosti od promatrača.

Trag aviona
Avione je lako prepoznati po trepćućim svjetlima.

Ako je avion dosta daleko, treptajuća svjetla možda se neće vidjeti bez velikog povećanja. Ipak, trag će biti stalne svjetline od početka do kraja. To je siguran znak da se ne radi o meteoru. Možda je satelit, ali sigurno nije meteor.

Trag aviona
Još jedan primjer traga aviona. Svjetla se lako razaznaju kad je avion blizu, ali kad je dalje…

U blizini aerodroma avioni mogu imati uključena svjetla za slijetanje. Ona su sjajna i nadjačaju ona trepćuća pa u tom slučaju trag može izgledati jednoliko svijetao.

Je li to satelit?

Laicima može zvučati neobično, ali umjetne satelite vrlo je lako vidjeti sa Zemlje. Velika Međunarodna svemirska postaja može biti i sjajnija od Venere, no i manji se sateliti mogu lijepo vidjeti naspram tamne pozadine noćnog neba dok odražavaju Sunčevu svjetlost. Izgledaju poput zvijezda koje ne trepere i nebom prolaze jednolikom brzinom i pravocrtno. Ponekad lagano potamne i nestanu kad uđu u Zemljinu sjenu, odnosno onda kada im na toj visini zađe Sunce. Da prijeđu cijelo nebo treba im nekoliko minuta.

Trag satelita
Sateliti su uglavnom jednoličnog sjaja, eventualno lagano izblijede na jednom kraju dok ulaze u Zemljinu sjenu.

Nagli početak i kraj traga satelita zapravo su posljedica početka i kraja ekspozicije fotoaparata. Satelit je “uhvaćen” u tom vremenu i kraj ekspozicije naprasno mu prekida trag, osim ako baš za vrijeme snimanja uđe u Zemljinu sjenu pa lagano izblijedi.

Trag satelita
Satelit uhvaćen u ekspoziciji. Ima “oštre” krajeve, naglo počinje i završava, što je siguran znak da se ne radi o meteoru.

U nekim slučajevima sateliti rotiraju pa mijenjaju sjaj u pravilnim razmacima, ili na nekom dijelu svoje putanje jače odražavaju Sunčevu svjetlost prema promatraču. To će se vidjeti kao “zadebljanje” traga na fotografiji.

Iridium flare
Bljesak satelita. Simetričan je, najsjajniji na polovici i pravilno blijedi na oba kraja. Foto: Marko Posavec, 2014.

Je li to ipak meteor?

Meteori imaju nekoliko obilježja po kojima ih je lako prepoznati na fotografiji. Prije svega, ne počinju “naprasno” kao tragovi aviona i satelita već postupno postaju svijetliji. Isto tako postupno i nestaju, ne kao “odrezani”. Također, često imaju zadebljanje odnosno jači bljesak negdje na polovici ili pri kraju traga.

Meteor Perzeid
Sjajan meteor Perzeid. Foto: Marko Posavec, 2018.

Osim toga, meteori su često u boji. Za Perzeide je recimo karakterističan spoj ružičaste i zelene, koje dolaze od elemenata u njihovom sastavu: kalcija i magnezija.

Meteori Perzeidi
Nekoliko tragova meteora Perzeida. Onaj “dvostruki” trag u sredini zapravo su dva meteora, slučajno ulovljena u istom smjeru. Foto: Marko Posavec, 2020.

Avioni i sateliti često će se nalaziti u više pojedinačnih ekspozicija ako uzastopno okidate. Meteori nikad ne traju dovoljno dugo za to.

Brzi vodič

Ako ste na fotografiji noćnog neba uhvatili svijetli trag, obratite pozornost na ove stvari:

  • Ima li treptajuća svjetla (točkice) u pravilnim razmacima? Ako ima, to je sigurno avion.
  • Ima li dvostruki trag (dvije paralelne crte, jednako dugačke)? Opet avion.
  • Počinje li i završava “kao odrezan”, bez blagih prijelaza? Ili ima takav blagi prijelaz samo na jednom kraju? Satelit, možda avion.
  • Nalazi li se i na sljedećoj ili prethodnoj fotografiji u nizu? Satelit ili avion.
  • Ima blage prijelaze na početku i kraju, ali potpuno simetrično (najsjajniji je točno na polovici)? Vjerojatno satelit, ali možda meteor.
  • Ima blagi prijelaz na početku, nešto manje blag na kraju? Ima li naznake boje, pogotovo zelene ili ružičaste? Ima li zadebljanje (jači bljesak) pri kraju traga? Čestitamo! To je meteor.

Napomena: smjer u kojem se pruža trag ne mora biti odlučujući čimbenik pri identifikaciji. Perzeidi, na primjer, svi dolaze sa sjeveroistoka, ali tijekom noći ima i sporadičnih meteora koji mogu doći iz bilo kojeg smjera. Većina satelita okvirno ide sa zapada na istok, no i među njima ima puno iznimaka.