Perzeidi 2021.: Što možemo očekivati i kako ih promatrati

Stiže nam omiljeni ljetni pljusak, onaj u kojem ne padaju kapi kiše nego zvijezde

Pred nama je vrhunac aktivnosti meteorskog roja zvanog Perzeidi, omiljenog među promatračima zbog činjenice da se javlja u toplim kolovoškim noćima. U satima oko maksimuma, pažljiviji promatrači u dobrim uvjetima mogu očekivati i do stotinu meteora po satu.

Vrhunac Perzeida ove se godine očekuje u večernjim satima 12. kolovoza (četvrtak) te kroz noć na petak (izvor: IMO). Bit će brojni i u danima prije i poslije toga, ali ipak nešto skromniji. Uvijek je teško predvidjeti kada će ih točno biti najviše, a Perzeidi ponekad imaju i manji vrhunac prije glavnoga.

Mjesec ove godine neće smetati, bit će u fazi srpa na manje od pola puta između mlađaka i prve četvrti (20% osvijetljen) i brzo će zaći, već iza 22 sata.

Animacija dimnog traga sjajnog Perzeida
Animacija dimnog traga koji je ostavio sjajan Perzeid. Autor: Marko Posavec, 2018.

Perzeidi su ime dobili po zviježđu Perzej iz kojeg prividno izviru. Njihova će se izvorišna točka uvečer nalaziti nisko na sjeveroistoku i tijekom noći će se polako penjati. Stoga se, kao i obično, najviše meteora očekuje iza ponoći i prema jutru.

Promatrati meteore tehnički je vrlo jednostavno, ali zahtijeva dosta strpljenja. Nije vam potrebna nikakva posebna oprema. Udobno se smjestite negdje gdje vidite velik dio neba i po mogućnosti podalje od jakih svjetala. Neki iskusniji promatrači savjetuju da se ne gleda ravno prema radijantu na sjeveroistoku već prema jugoistoku ili jugozapadu. Meteori se, međutim, mogu pojaviti bilo gdje. Budite uporni, nemojte kvariti prilagodbu oka na mrak mobitelom i vidjet ćete ih dosta.

Podsjećamo još jednom da u petak, 13. kolovoza organiziramo javno promatranje neba teleskopom. Početak je u 21 sat, a lokacija zasad gradsko sajmište – možda će se promijeniti. Pratite naše obavijesti ovdje ili na Facebooku. Želimo vam vedro nebo i puno zvijezda padalica.

Više o Perzeidima možete pročitati u našem članku iz 2014.